Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vďaka Gorile si ľudia kupujú viac politických thrillerov

Foto: TASR/book.review.sk

O politické thrillery, fikcie či faktografické knihy, ktoré pomáhajú pochopiť prejavy moci a odkrývajú skutočné fungovanie systému, bol vždy záujem.

Bratislava 29. februára (TASR) - Sezóna potkanov, Nepriateľ štátu či Mafia na Slovensku - aj tieto knižné tituly začali viac ako obvykle vyhľadávať čitatelia v známom internetovom kníhkupectve. TASR informoval Pavol Remiaš z Artinfo PR Unit.

O politické thrillery, fikcie či faktografické knihy, ktoré pomáhajú pochopiť prejavy moci a odkrývajú skutočné fungovanie systému, bol v internetovom kníhkupectve vždy záujem. "Predaj tohto typu kníh však začal ešte viac stúpať v decembri, teda v čase medializácie kauzy Gorila, a v čase, keď tisíce ľudí vyšli protestovať do ulíc," uviedol Ján Laš z Gorila.sk. Odvtedy sa podľa neho predaj spomenutých titulov drží na úrovni z decembra.

Napríklad románov Kód 9 a Sezóna potkanov, ktoré sú, povedané slovami autora Jozefa Banáša, o "svinstvách a podvodoch v politike", sa doteraz celkovo predalo viac ako 60.000 kusov. "Nazdávam sa, že hlavný dôvod, prečo ľudia tieto témy obľubujú je, že si potvrdia svoje pocity, podozrenia, ktoré si netrúfnu sami nahlas povedať," poznamenal Banáš. Bývalý politik potvrdil, že po vypuknutí kauzy Gorila sa záujem o jeho besedy ku knihe Sezóna potkanov výrazne zvýšil. "Chodím medzi ľudí a cítim, že ich 'nasratosť' začína naberať intenzitu na Slovensku dosiaľ nevídanú, čo je dobre."

Medzi veľmi dobre predávaných autorov patrí aj Jozef Karika, ktorý dosiahol čitateľský úspech s knihami V tieni mafie 1 a 2. Jeho ostatný titul Nepriateľ štátu je konšpiračnou fikciou, ktorá vyšla začiatkom októbra. Popisuje fiktívny pád vlády a pokus o ovládnutie štátu cez infiltrovanie prakticky do celého politického spektra, cez tajné služby a ďalšie štátne štruktúry. Kniha popisuje aj masové občianske nepokoje, výbuchy vášní. Vrcholí dokonca útokom na parlament, likvidáciou celej politickej generácie a nástupom nových demagógov. "Prekvapilo ma, že sa moja autorská fikcia tak rýchlo prekryla s ozajstnou realitou a spoločenskou atmosférou. Pritom ešte v čase vydania knihy sa čosi také niektorým čitateľom zdalo byť úplné sci-fi," povedal Karika. Spisovateľ podľa neho môže svojou tvorbou upozorniť na niektoré súvislosti a sprostredkovať pohľad "spoza opony". Pokiaľ však samotní ľudia túto oponu nestrhnú vlastným zapojením sa, nič dôležité sa nezmení. "Lebo ak sme v každodennosti pasívni, občasné protestovanie nemôže priniesť ozajstnú zmenu."