Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Žena vo mne je názov biografie americkej speváckej hviezdy Britney Spears.

Bratislava 25. marca (TASR) - Novinky z oblasti krimi, povojnovej slovenskej histórie, biografie speváčky či humorného príbehu z pera domácich aj zahraničných autorov sú novými knihami na pultoch slovenských knižných obchodov.

Angličan Mike W. Craven je autorom krimi Botanik. Patologička Estelle Doylová nikdy nechodila po slnečnej strane ulice, ale nezašla tentoraz priďaleko? Vražda otca patologičky Estelle Doylovej, ktorý zomrel na následky strelných poranení, vyzerá na prvý pohľad ako jednoznačný prípad. Estelle má na rukách povýstrelové splodiny a v čerstvo napadanom snehu sú iba jej stopy. V rovnakom čase travič, ktorého tlač nazvala Botanik, posiela všeobecne známym osobám, ktoré celý národ nenávidí, varovania v podobe básničiek a vylisovaných kvetov.

Róbert Beutelhauser prichádza s novinkou Ako sa (ne)buduje sen. Keď sa v roku 1945 skončila vojna, celý svet bol presvedčený, že ľudstvo sa počas šiestich rokov veľmi veľa naučilo a nastáva obdobie, keď sa štáty budú rešpektovať. Vojaci sa ešte nestačili ani vrátiť domov a politici už rozdelil svet na dva tábory, socialistický a kapitalistický, medzi ktorými sa začala takzvaná studená vojna. Vojna síce bez bojových frontov, no plná nenávisti, hrozieb a strachu. Súčasťou sveta je i Slovensko a knižka uvádza, čo sa udialo na našom území v druhej polovici 20. storočia.

Žena vo mne je názov biografie americkej speváckej hviezdy Britney Spears. Keď Britney v júni 2021 prehovorila na verejnom súdnom pojednávaní, počúval ju celý svet. Jej verzia, s ktorou sa podelila, mala nepopierateľný vplyv a zmenila život nielen jej, ale aj mnohým iným. Žena vo mne po prvýkrát odhaľuje jej neuveriteľnú cestu, ale tiež silu jednej z najvýznamnejších osobností popovej scény v dejinách.

Jochen Gutsch a Maxim Leo sú autormi humorného príbehu o hľadaní chuti do života Frankie. Muž, ktorý chce zomrieť. Kocúr, ktorý hľadá domov. Príbeh o nezvyčajnom priateľstve a hľadaní cesty naspäť do života. Richard Gold sa na tento deň starostlivo pripravil. Dnes si vezme život. Slučka mu už visí okolo krku, no v tom zbadá za oknom vychudnutého túlavého kocúra, ako naňho so záujmom vypliešťa oči. Goldove plány sú zrazu fuč. Kocúr sa k nemu nasťahuje a užíva si všetko, po čom doteraz iba túžil.