Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ľ. Jurík prichádza s novinkou Všetky moje poviedky

Ľuboš Jurík Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Kniha Všetky moje poviedky vyšla vo vydavateľstve AlleGro, ilustrovala ju Naďa Rappensbergerová-Jankovičová.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Knižnou novinkou s názvom Všetky moje poviedky poteší svojich čitateľov spisovateľ Ľuboš Jurík. "Je to pekná bibliofília," komentuje svoj najnovší počin autor, ktorému súbežne vyšli preklady úspešného románu Rok dlhší ako storočie o Alexandrovi Dubčekovi - jeden v češtine, druhý v ukrajinčine. "Preklad románu sa pripravuje do maďarčiny, nemčiny, taliančiny, srbčiny, poľského jazyka, rumunčiny," uviedol pre TASR Jurík.

"Patria k tomu najlepšiemu, čo vo svojom diele vytvoril," uvádza v anotácii k Juríkovym poviedkam spisovateľ Anton Hykisch. "Už vo svojich prvých poviedkach z prostredia bratislavskej periférie sa prejavil ako vnímavý pozorovateľ so silným sociálnym cítením. Citlivo, realisticky, bez falošného pátosu a emócií opísal život ľudí nielen na okraji mesta, ale aj okraji spoločnosti," poznamenal a na margo Juríkovych poviedkových hrdinov dodal: "Akoby čakali na lepší a dôstojnejší život, akoby verili, že raz sa všetko zmení, no uviazli v beznádeji, napriek tomu v nich stále žije silná vnútorná viera, že si zaslúžia nielen súcit, ale aj lepší koniec svojich dní."

Aj do poviedok z parížskeho prostredia zaradil Ľuboš Jurík svojrázne figúrky, ktoré prespávajú pod mostmi nad Seinou, alebo sa motajú po uličkách Montmartru. "Pred čitateľom sa tak roztvára panoptikum postavičiek všedných dní, ktoré sú tiež súčasťou širšieho spoločenského plátna minulých rokov, ale aj súčasnosti. V tomto súbore poviedok sú aj témy a príbehy zo súčasnosti, ešte nezverejnené, no stále živé a rovnako aktuálne," konštatuje Anton Hykisch.

Kniha Všetky moje poviedky vyšla vo vydavateľstve AlleGro, ilustrovala ju Naďa Rappensbergerová-Jankovičová.

S tvorbou Ľuboša Juríka sa môžu diváci stretnúť v pondelok 4. decembra o 19.00 v bratislavskom V-klube, kde Národné osvetové centrum a česká scéna z Prahy predstaví javiskovú adaptáciu Juríkovho románu Smrť ministra pod názvom Dialóg o vine a treste z cely smrti. Vo fiktívnom príbehu poslednej noci pred popravou slovenského intelektuála a politika Vladimíra Clementisa účinkuje Marko Igonda v réžii Ireny Žantovskej.

Ľuboš Jurík debutoval ako prozaik zbierkou poviedok Na Poľnej ulici (1973). Druhá kniha poviedok Dlhá namáhavá cesta (1976) je tematickým rozšírením o prostredie z periférie starej Bratislavy. Autor zostal verný bratislavskej téme aj v knihách poviedok Už o tom nehovorme (1986), Keď sa raz nahnevám (1991) a Rozpomínanie (2006). V románovom žánri debutoval titulom Emigranti (1977), pokusom zobraziť zložité osudy emigrantov po roku 1968. Čitateľský úspech dosiahol románom Novinári (1984), v ktorom odkrýva motívy pôsobenia moci. V ďalšom románe Spravodliví (1989) opísal prostredie justície.

Román Všetci sme potomkovia Kainovi (2010) je reflexiou na zmeny po novembrovej revolúcii. Kniha Smrť ministra (2011) je biografickým románom o živote Vladimíra Clementisa. Životopisný román o Alexandrovi Dubčekovi Rok dlhší ako storočie je obsiahlym záberom nielen na život A. Dubčeka, ale celej slovenskej i českej spoločnosti 20. storočia. Román dostal Cenu Literárneho fondu za najlepšie dielo a tiež cenu čitateľov za rok 2015. Časť jeho literárnej činnosti tvoria knihy rozhovorov s poprednými slovenskými, českými, európskymi a americkými spisovateľmi. Jurík je držiteľom Ceny Egona Ervína Kischa za knihy Pokušenie moci (2002) a Poučenie z moci (2013), v ktorých opisuje roky na slovenskej politickej scéne z čias, keď v rokoch 1992-1997 pôsobil v parlamente.