Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SVET FILMU SMÚTI: Zomrela francúzska herečka Danielle Darrieuxová

Na archívnej snímke z 27. decembra 1959 francúzska herečka a speváčka Danielle Darrieuxová pózuje vo filmovom štúdiu v Paríži. Foto: TASR/AP

Herečka, ktorá sa 100. narodenín dožila 1. mája tohto roku, stvárnila počas 80 rokov trvajúcej kariéry desiatky rolí v divadle a hrala vo viac ako 100 filmoch.

Paríž 19. októbra (TASR) - Vo veku 100 rokov zomrela francúzska herečka Danielle Darrieuxová, označovaná aj za veľkú dámu francúzskej kinematografie.

Darrieuxová zomrela v utorok vo svojom dome v Bois-le-Roi v kraji l'Eure, informovala vo štvrtok televízia BFMTV, podľa ktorej sa herečkin zdravotný stav prudko zhoršil po nedávnom páde.

Herečka, ktorá sa 100. narodenín dožila 1. mája tohto roku, stvárnila počas 80 rokov trvajúcej kariéry desiatky rolí v divadle a hrala vo viac ako 100 filmoch. Známe je napr. jej účinkovanie v snímke Červený a čierny, Slečinky z Rochefortu či nie tak dávno vo filme 8 žien. Jej debutovým filmom bol Le Bal z roku 1931, keď mala 14 rokov.



So svojou výraznou tvárou, očami vo farbe vody a originálnym, mierne nosovým hlasom sa Darrieuxová veľmi rýchlo stala obľúbenou u viacerých francúzskych režisérov vrátane Clauda Chabrola, Jacqua Demyho a Andrého Techiného.



Za pôsobenie vo filme jej v roku 1985 udelili čestnú cenu César a v roku 1997 sa stala nositeľkou čestnej Moliérovej ceny za svoj prínos pre divadelné umenie. Od apríla roku 2004 bola aj nositeľkou francúzskeho najvyššieho štátneho vyznamenania - Radu čestnej légie.

Profil francúzskej herečky Danielle Darrieuxovej

Danielle Darrieuxová, celým menom Danielle Yvonne Marie Antoinette Darrieuxová, sa narodila 1. mája 1917 v Bordeaux vo Francúzsku.

Vyrastala vo francúzskom Paríži a pred filmovú kameru sa dostala už ako 14-ročná. Stvárnila svojhlavú dospievajúcu dievčinu v adaptácii románu Le bal (Ples, 1931). Príslušné kruhy si ju všimli, ponúkli jej zmluvu na päť rokov a tak sa začala jej filmová kariéra.

Hrala romantické dievčatá v komédiách a operetách, až sa postupne prepracovala k rolám bystrých mladých žien a oddaných mileniek v melodrámach s medzinárodným obsadením. Prelomom v jej kariére sa stala úloha rakúskej šľachtičnej Marie Alexandrine von Vetsera vo filme Mayerling (1936), ktorú z nešťastnej lásky zastrelil rakúsky korunný princ Rudolf.

Na základe tohto výkonu ju angažovala americká hollywoodska filmová spoločnosť Universal Pictures a výsledkom bol film The Rage of Paris (1938). Po skúsenostiach v Hollywoode sa však Danielle Darrieuxová rozhodla vrátiť do Francúzska.

V období druhej svetovej vojny (1939-45) počas nacistickej okupácie Francúzska často hrala v bezduchých komédiách vyrábaných pod nacistickým dohľadom. Po skončení vojny čelila obvineniam z kolaborácie, ale rehabilitovali ju. Obvinenia aj problémy v osobnom živote prispeli k poklesu jej hereckej aktivity v tomto období.

V náročnejších dramatických úlohách zrelých žien sa výraznejšie uplatnila v 50. rokoch 20. storočia. Za vrchol tejto hereckej etapy Danielle Darrieuxovej sa označuje jej účinkovanie vo filmovej adaptácii Stendhalovho románu Le Rouge et le noir (Červený a čierny, 1954).

Neskôr sa šarmantná a stále príťažlivá herečka predstavila v muzikáli Les Demoiselles de Rochefort (Slečinky z Rochefortu, 1967). V roku 2002 sa triumfálne vrátila na filmové plátno v snímke 8 femmes (8 žien). Objavovala sa aj na televíznej obrazovke, napríklad účinkovala v kriminálnom seriáli Miss (1979).

Francúzsko udelilo Darrieuxovej viaceré ocenenia: v roku 1962 ju pasovali za rytiera Čestnej légie a v roku 1977 sa stala dôstojníkom Čestnej légie. V roku 1985 získala táto herečka - trikrát nominovaná na Césara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (cenu nezískala) - Čestného Césara za celoživotné dielo.