Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Legenda slovenskej hereckej scény Eva Rysová oslavuje životné jubileum

Herečka Eva Rysová po prevzatí ocenenia Kvet Tálie Foto: TASR

Legenda slovenskej hereckej scény Eva Rysová oslavuje 80. narodeniny. Počas hereckej kariéry vystriedala niekoľko divadiel a vdýchla život mnohým postavám.

Hajnáčka/Bratislava 16. augusta (TASR) - Legenda slovenskej hereckej scény Eva Rysová sa dožíva významného životného jubilea. Oslavuje 80. narodeniny.

Počas hereckej kariéry vystriedala niekoľko divadiel a vdýchla život mnohým postavám. Pri stvárňovaní ženských charakterov sa sústreďovala na vytvorenie celistvého portrétu.

Eva Rysová sa narodila 16. augusta 1932 v dedinke Hajnáčka v okrese Rimavská Sobota. Pôvodne chcela byť architektkou, no keď ako stredoškoláčka účinkovala v divadelnom súbore v Lučenci, divadelné dosky jej učarovali. Herectvo vyštudovala na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave v roku 1955. V Armádnom divadle v Martine hrala do roku 1960. Za svoju osudovú považuje inscenáciu hry Večne mladá história, pretože práve tam sa zoznámila s manželom - lekárom Alojzom Suchánkom. V rokoch 1960-1965 pôsobila v Krajskom divadle (KD) v Trnave a krátko v KD v Nitre. V roku 1966 sa stala členkou činohry Novej scény v Bratislave.

Za desaťročia pôsobenia v divadlách vytvorila rozsiahlu paletu žánrovo rozmanitých postáv. Rada spomína na Sofoklovu Antigonu. Ako sama hovorí, mala šťastie na mnohé pekné postavy. Uplatnila sa vo veselohernom a komediálnom repertoári, dominantou jej herectva však boli veľké klasické postavy.

Hlas Evy Rysovej často počuť aj z dabingu, v rozhlasových dramatických hrách, na CD nosičoch v rozprávkach pre deti a v televíznych inscenáciách, ale aj v mexickej telenovele Pohľad ženy.

Vytvorila postavy v takmer dvoch desiatkach filmov, naposledy v slovensko-českom koprodukčnom filme režiséra Dušana Rapoša Suzanne (1996), kde si zahrala úlohu lekárky. Účinkovala aj v trojdielnom televíznom filme Chlapec do náručia (1986).

Na domovskej divadelnej scéne ju bolo vidieť v postave kráľovnej Eleonóry v inscenácii Kráľ Ján (1995), ako tetu Mimi v muzikáli The Beatles (2000), ako Izergil v Balade o zlodejovi koní alebo Cigáni idú do neba (2001). Zahrala si aj postavu Madame Renaudovej v Klietke bláznov (2002), postavu Mamy v inscenácii Osem žien (2003), Evelyn Medardovú v Nemocnici na pokraji ... a Molly v inscenácii Donaha (obe posledné inscenácie mali premiéru v roku 2004). V muzikáli Fidlikant na streche účinkovala v roku 2007. V rozprávke Mrázik uvedenej v roku 2008 si zahrala postavu rozprávačky. V roku 2009 vytvorila v predstavení Horúce leto 68 autora Viliama Klimáčka hlavnú postavu Anny. Predstavenie uviedlo kanadské Torontské slovenské divadlo počas šnúry divadelných predstavení po Slovensku.

Držiteľka Ceny Karla Čapka za rok 2005 svoje vedomosti z hereckého "kumštu" odovzdáva študentom herectva. Vyše tri desaťročia pripravovala mladých adeptov herectva na VŠMU, v súčasnosti stále ešte učí na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave.

Cenu Kvet Tálie, ocenenie významnej ženskej hereckej osobnosti, si herečka Eva Rysová prevzala v aprílu 2012.