Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Skupina Le Payaco vydáva po ôsmich rokoch nový singel

Skupina Le Payaco. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Skladba Kone mala premiéru 8. júla na webovej stránke skupiny.

Bratislava 9. júla (TASR) - Jedna z našich najlepších alternatívno-rockových skupín Le Payaco vydáva po ôsmich rokoch nový singel. Po tom, ako v roku 2012 vyhlásila svoj oficiálny comeback, prichádza k fanúšikom so skladbou Kone, ktorá mala premiéru 8. júla na webovej stránke skupiny.

"Osem rokov sme nenahrali ani notu a toto z nás vypadlo. Myslím, že sme v lepšom rozpoložení, v akom sme predtým neboli," uviedol pre médiá spevák a gitarista Tomáš Sloboda o dlho očakávanej a dlho sľubovanej novinke z dielne kapely.

Autormi hudby aj textu sú spoločne všetci traja členovia Le Payaco. Bubeník a spevák Juraj Vitéz o novej skladbe povedal: "Keď sme sa po ôsmich rokoch rozhodli nahrať spoločne pesničku, nikto z nás nemal presnú predstavu, ako to dopadne. V každom prípade sme sa na to tešili a brali to ako výzvu. Počas toho, ako skladba vznikala, mali sme z nej stále lepší a lepší pocit. Je to dravé, drzé a rock’n’rollové. Je to skrátka nové Le Payaco. Ako sa spieva v pesničke: Nie sme kone z vašej stajne, my sme kone, vrané kone...". Kapela plánuje k skladbe natočiť klip v priebehu najbližších týždňov, ktorý by sa mal dostať von koncom prázdnin. Zároveň ju zaradili do svojho festivalového playlistu.

Kapela Le Payaco vznikla v roku 1996 a postupne sa stala jednou z najvychytenejších domácich koncertných skupín. Stihla vydať štyri albumy - Le Payaco (1999), Okná vesmíru dokorán (2001), Niečo je zlodej (2003) a Všetko sa dá zjesť (2005), z ktorých vzišli takmer dve desiatky úspešných singlov (skladby ako Dobrý večer priatelia, Mir 99, Horská chata, Pes priateľ môj, Sadni si mi na kolená, Ochorel som smútkom belasým, Za vodou, Popový dážď, Za lyžicu medu, Na mesiaci, Čiernobiely svet, Všetko sa dá zjesť, Šarm a štýl, Večierky firemné a ďalšie dodnes patria ku klasikám slovenskej hudobnej scény). Na svojom konte majú aj EP album Za lyžicu medu (2002) a dva po anglicky naspievané single She/Punkrock Girl (2004) a Truest kind/Turn Around (2004). Absolvovali stovky úspešných koncertov a stali sa jednou z najobľúbenejších slovenských kapiel.