Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Kultúra

Poznáme laureáta folklórneho festivalu Akademický Zvolen

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Osobitým ocenením festivalu bola Cena primátorky mesta Zvolen. Primátorka Balkovičová ju odovzdala folkloristom súboru Zobor, ktorého zriaďovateľom je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

Zvolen 8. júla (TASR) - Laureátom 25. ročníka medzinárodného festivalu vysokoškolských folklórnych súborov Akademický Zvolen, ktorý sa skončil vo štvrtok (7. 7.) sa stal Univerzitný folklórny súbor Mladosť z Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Z mesta pod Pustým hradom si odnáša hlavnú cenu - Zvolenskú fujaru.

Ako informuje organizátor podujatia, Technická univerzita (TU) vo Zvolene, na festivale sa zúčastnilo šesť folklórnych súborov zo Slovenska a päť súborov zo zahraničia, čo znamená takmer 350 mladých ľudí. "Ich vystúpenia počas festivalových večerov na Námestí SNP vo Zvolene a krojovaný sprievod mestom znovu potvrdili záujem obyvateľov tohto regiónu o folklór," uviedla zvolenská univerzita.

Všetky vystúpenia sledovala odborná porota, ktorá hodnotila hudbu, spev, tanec, námet, scénické spracovanie či autentickosť odevov. Víťazný súbor z Banskej Bystrice vystúpil s programovým blokom Preleť vtáčku, preleť... "Išlo o suitu hudobno-tanečných obrazov vychádzajúcich z artefaktov tanečnej a spevnej kultúry Telgártu," priblížil organizátor.

Osobitým ocenením festivalu bola Cena primátorky mesta Zvolen. Primátorka Lenka Balkovičová ju odovzdala folkloristom súboru Zobor, ktorého zriaďovateľom je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Zobor sa na festivale predstavil programom s názvom Čiľ takto!. "Choreografia ich vystúpenia reflektovala rôzne vrstvy hudobno-tanečnej tradície regiónu Tekov a vychádza z rôznych dostupných pramenných materiálov obci Čajkov, Rybník, Hronské Kľačany a Kozárovce," uviedla TU.

Štafetu organizovania akademického folklórneho festivalu prevzal Milan Šimko, prorektor pre vzdelávanie Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ktorá bude organizovať festival o rok ako Akademickú Nitru 2023.