Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

L. Filipová vydala album Oppidum, na jar ho predstaví aj na Slovensku

Na archívnej snímke česká hudobníčka Lenka Filipová. Foto: TASR/Martin Palkovič

Novinka, ktorá vyšla 16. novembra, ponúka tucet piesní.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Po 15 rokoch prichádza speváčka a gitaristka Lenka Filipová s novým štúdiovým albumom Oppidum, na ktorom oživuje príbehy z keltskej minulosti. Oppidum je názov pre keltské osídlenia, v ktorých Kelti žili a odkiaľ vyrážali na svoje výpravy. Novinka, ktorá vyšla 16. novembra, ponúka tucet piesní, sú nimi Kathy's Song, The Star of the County Down, Oidhche Mhath Leibh, Green Sleeves, Bonny Portmore, Carrickfergus, Tri Martolod, Scarborough Fair, O Mo Duthaich, Parting Glass, dvanástu Na cestě nahrala v češtine.

"Tento album je špeciálny, vznikal roky. Pred 14 rokmi som stretla Seana Barryho, po tomto stretnutí som si skúsila zaspievať dve keltské balady. Cítila som, že ma to veľmi oslovilo, pretože už predtým som počúvala Enyu, aj vo svojej tvorbe som mala keltské motívy, na albume Pocit 258 som mala dve inštrumentálky v tomto duchu. Nechcela som však nič kopírovať, tak som to celé odložila. Keď som si skúsila keltské balady, ktoré mi Sean ponúkol, nech si ich skúsim, ten jazyk bol dosť iný. Povedala som si, že ma to baví, postupom času pribúdali ďalšie a ďalšie pesničky. Myšlienka nahrať tento album vznikla už pred ôsmimi rokmi. Nevedeli sme sa k tomu dostať, boli iné projekty, takže sa nám to podarilo až tento rok. Môžu zato aj moji poslucháči, ktorí sa pýtali, kde si môžu vypočuť keltské pesničky, ktoré na koncertoch už hrávame," povedala pre TASR speváčka.

Spev v keltskej reči pri nahrávaní albumu nebol jednoduchý, ako poradca pomohol Sean Berry, ktorý piesne vyberal z doby, keď mu ich spievala jeho mamička. "Bol to oriešok, Sean mi niektoré piesne predspieval, ako by to robil on alebo ako mu ich spievala jeho mamka, nechal ma však, aby som ich nahrala podľa svojej predstavy. Vždy sme pesničky dlhšie korepetovali a potom až išli do štúdia. Sean je pocitový interpret podobne ako ja, ale noty nepozná. Je muzikant, ktorý sa riadi srdcom," podala Filipová.

K 12. pesničke Na ceste speváčka doplnila: "V origináli je to Paul Simon, čo som zistila na poslednú chvíľu, poznám ju z platne, ktorú mám doma. Napísala som mu a pripojila aj spoločnú fotografiu z koncertu Havlove deti na Staromestskom námestí, kde sme sa zoznámili. Oslovili sme Davida Stypku, chceli sme najprv urobiť voľný preklad textu, pripadalo mi to však zastaralé, tak som Davida poprosila, aby urobil klasický folkový text, napísal mi ho na telo, takto vznikla pesnička Na ceste."

Nový album Oppidum predstaví Filipová na jarnom turné vo februári a marci 2019. Začína sa 28. februára v Bratislave, ďalšími zastávkami budú Košice (10.3.), Brno (17.3.), Ostrava (20.3.) a Praha (25.3.).

Lenka Filipová (*14.2.1954, Praha) vydala v roku 1982 debutovú LP platňu Zamilovaná. V roku 1984 vyšla druhá LP platňa s názvom Lenka, na ktorej boli hity Věnování, Ty jsi ten pravý a Prý se tomu říka láska. V roku 1986 pridala tretiu Řeka života s hitmi I to málo zato stálo a Málo mám. V roku 1988 vyšla štvrtá, a to Částečné zatmění srdce s hitmi V šálku čaje na Srí Lanku, Za všechno může čas a Toulavý valčík. Na svojom konte má dnes 25 štúdiových, klasických, live a kompilačných albumov, v novembri 2014 vydala trojdiskovú kompiláciu Best Of.