Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Lukáš Adamec miluje kosenie

Lukáš Adamec, archívne foto. Foto: TASR – František Iván

Jeho pesničkový debut vznikal od februára do apríla v prešovskom štúdiu Martina Migaša Umpax, v ktorom sa stretla muzikantská elita pod vedením Lukášovho dlhoročného muzikantského súputníka Tomáša Okresa.

Bratislava 19. augusta (TASR/Teraz.sk) - V polovici júla vydal Lukáš Adamec svoj prvý sólový album. Jeho 11-pesničkový debut vznikal od februára do apríla v prešovskom štúdiu Martina Migaša Umpax, v ktorom sa stretla muzikantská elita pod vedením Lukášovho dlhoročného muzikantského súputníka a producenta albumu Tomáša Okresa.

"Sú to naše piesne, pod hudbu sa podpísal hlavne Tomáš Okres, texty som písal ja, do toho veľmi vhodne vstúpil textársky Vlado Krausz, čo je podľa mňa najlepšia textárska voľba na Slovensku," uviedol v rozhovore pre TASR Lukáš Adamec. S víťazom Česko Slovenskej SuperStar z roku 2011 na albume spolupracovali basgitarista Martin Gašpar, bubeník Marcel Buntaj, perkusionista Jozef Dvořák. So sólovými gitarami pomohol Peter Bič, ostatné gitary nahral Peter Tomko, klávesy Marián Čekovský a Zoltán Sallai, saxofón Mário "Gapa" Garbera, trúbku Paľo Jeňo. LenART Quartet aranžoval Adrián Harvan.

Poslucháči poznajú Lukáša Adamca pre farbu hlasu a prejavu či životnému štýlu skôr ako rockera, ale na jeho prvý album sa dostali aj akustické piesne a balady. "Je to niečo medzi folkom, popom, aj rockové živšie prvky sú tam. Chceli sme, aby album znel a bol nahraný 'živo', naturálne, čo sa aj podarilo," komentoval svoj sólový počin košický spevák a potvrdil, že balady veľmi obľubuje: "V tejto dobe sa možno očakáva niečo elektro-moderno-anglické, ale taký môj album nie je. Najradšej spievam slovensky a také piesne, ktoré sa dajú hrať na gitare pri táboráku alebo doma."

Album avizoval singel Horúca láska, ku ktorému nakrútil klip Michal Kunes Kováč. O text temperamentnej piesne "o zakázanom ovocí, zakázanej láske Košičana ku kráske z Luníka" sa postaral Vlado Krausz. Debut speváka a muzikálového herca Lukáša Adamca by sa mal pokrstiť na jeseň, kedy sa uskutoční aj koncertná šnúra po slovenských mestách.



A aké leto prežíva Ivan Tásler v blond verzii? "Presťahovali sme sa do domčeka pri Bratislave, kde sme si urobili raj. Bývame pri jazierku, pestujeme športové aktivity na dvore," pochválil sa spevák a prezradil svoj spôsob oddychu: "Milujem kosenie, zistil som, že už do konca života potrebujem trávnik, musím kosiť, lebo ma to upokojuje a hlavne je pri tom taký hluk, že nikto na mňa nemôže rozprávať a ja na nikoho, a to je perfektné."

Adamec si divákov získal v televíznej šou Tvoja tvár znie povedome. Najlepšie sa vraj cítil v kole, keď sa predstavil ako Joe Cocker. "Mám ho veľmi rád a bol to ľahký kostým, Ozzy Osbourne bol veľmi zábavný, ale prvý karneval bola pre mňa Tina Turner. Nevedel som, ako ľudia prijmú toto prvé číslo - čávo prezlečený za ženskú, ale úplne všetko - oči, linky, tiene, vlasy, opätky, prsia, všetko! Po tomto čísle som si uvedomil, že byť ženou nie je vôbec ľahké," priznal spevák, ktorý sa nebráni radám svojich kolegov. "Istú dobu som bol dosť závislý iba od rád, bol som ustráchaný. Bál som sa robiť rozhodnutia kvôli zodpovednosti, radšej som si nechal poradiť, a to je dodnes. Každá rada je vzácna."

Lukáš si vyskúšal aj prácu moderátora, rád by v nej pokračoval ďalej. "Nemám s tým žiaden problém, lebo opäť je to iba komunikácia s ľuďmi. Rád rozprávam s ľuďmi, rád ich zabávam, rozosmievam. V tej súťaži to bolo potrebné, aby neboli v takom strese, myslím, že sa mi to sem-tam darilo," poznamenal moderátor programu, ktorý vysielala jedna z komerčných televízií. Moderovaniu sa venuje i v rádiovej šou, kde cez víkend večer mapuje životy rockových legiend.



Rodák z Košíc sa ako mnohí východniari odsťahoval bližšie k hlavnému mestu kvôli práci. Na východ sa vracia menej, skôr už len pracovne. "Žiaľ, v Košiciach je práce strašne málo na to, koľko je tam talentovaných ľudí, aká je tam vášeň pre umenie a hlavne nadanie pre hudobné umenie. Je veľká škoda, že nie sú príležitosti, aby to tí ľudia vedeli ukázať," uzavrel.