Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Ľudové ozdoby súviseli s ekonomickým zázemím nositeliek

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Výzdoba párt súvisela aj s tým, z akého obdobia pochádzali, podľa konzervátorky z múzea boli prvé party jednoduchšie.

Prievidza 19. novembra (TASR) - Parta v minulosti v podstate slúžila ako rozpoznávacie znamenie. O jej nositeľke tak ľudia vedeli, skadiaľ, prípadne z akého ekonomického zázemia pochádza. Pre TASR to uviedla Anna Vavrová, konzervátorka z Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.

"Nosenie párt a vencov siaha ďaleko do minulosti. Boli znakom mladého, slobodného dievčaťa. Party nosievali dievčence na rozličné sviatky, chodili v nich aj do kostola, ale boli aj znakom mladej ženy, ktorá sa išla vydávať. V podstate nosenie párt pretrvalo najdlhšie práve v týchto svadobných zvykoch," načrtla Vavrová.

Parta bola podľa nej rozpoznávacím znakom, party totiž boli rôzne zdobené a v každom kraji Slovenska vyzerali inak a záviselo to vlastne od ekonomickej situácie v regióne. "Osobne si myslím, že určite u niektorých to zavážilo, že žena je z bohatšej rodiny. Keď boli z vidieka, tak sa už aj navzájom poznali. Ale myslím si, že tam zavážili aj vzájomné sympatie, hoci viem, že v minulosti sa sobáše uzatvárali aj z majetkových dôvodov," priblížila.

Výzdoba párt súvisela aj s tým, z akého obdobia pochádzali, podľa konzervátorky z múzea boli prvé party jednoduchšie. Základ tejto ozdoby tvoril väčšinou pás papiera alebo lepenky, jej tvar závisel od regiónu. Na hornej Nitre mala tvar kruhu, ku ktorému bol potom pripevnený venček. Vonkajšia časť bývala textilná, s rozmanitými trblietavými nášivkami, kovovými čipkami či flitrami, typickou súčasťou boli stuhy rôznych dĺžok, ktoré zakrývali chrbát nositeľky. Parta bývala dozdobená venčekom z textilných či voskovaných kvetov a vždy zelených rastlín. "Súčasťou boli i blýskavé sklenené ozdoby a zrkadielka, ktoré mali vlastne mladuchu ochraňovať pred zlými silami. Tie jej v období, keď sa menil jej status na vydatú ženu, mohli ublížiť," dodala Vavrová.

Vyskúšať si výrobu párt mohli záujemcovia i v rámci worskopu, ktorý sa uskutočnil cez víkend v Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi a kde bola Vavrová lektorkou. Tvorivé dielne pre dospelých pod názvom Zimné večery, ktoré sú zamerané na tradičné textilné techniky tvorby a zdobenia ľudového odevu a jeho častí, budú pokračovať 1. a 8. a 15. decembra.