Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Novým riaditeľom Opery SND sa stal R. Štúr

Rastislav Štúr, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Po konzultácii s ministerkou kultúry SR Ľubicou Laššákovou (Smer-SD) ho do funkcie vymenoval generálny riaditeľ SND Vladimír Antala.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Novým riaditeľom Opery Slovenského národného divadla (SND) je od utorka Rastislav Štúr. Po konzultácii s ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou (Smer-SD) ho do funkcie vymenoval generálny riaditeľ SND Vladimír Antala. Informáciu potvrdilo Ministerstvo kultúry (MK) SR i samotné divadlo.

Štúr nahrádza doterajšieho riaditeľa opery národného divadla Slavomíra Jakubeka, ktorý rezignoval na svoj post po prezentácii výsledkov auditu MK SR na kolégiu vedenia SND. "Výsledky auditu Ministerstva kultúry SR potvrdili, že práve spôsob riadenia Opery SND a jej činnosť spôsobili obrovské finančné straty a problémy celého SND," uvádza divadlo na svojom webe. Podľa informácií TASR stratu spôsobili najmä státisícové prekročenia rozpočtu Opery SND na honoráre pre externých výkonných umelcov.

Nový šéf Opery SND pre TASR uviedol, že sa chce sústreďovať na dobrý výsledok. "Mať plné hľadisko a zároveň ponúkať predstavenia na najvyššej možnej umeleckej úrovni," ozrejmil Štúr. Zdôraznil, že na reštarte opery chce pracovať s pokorou a bez veľkých očí na začiatku. "V mojej koncepcii kladiem dôraz na to, aby sme na začiatku využívali možnosť spolupráce so štátnou operou v Košiciach a postupne túto spoluprácu rozširovať o ďalšie scény, v Prahe, Brne, Ostrove, Linzi Grazi, Viedni či ďalších európskych mestách," spresnil.

K situácii sa vyjadrila aj Laššáková. "Audit potvrdil naše indície, ignorovanie základov finančného riadenia a kontroly, ale aj ľudské chyby, ktoré dostali našu prvú scénu do kritickej finančnej situácie. Oceňujem sebareflexiu bývalého riaditeľa pána Jakubeka. Žiadna organizácia, štátna či súkromná, nemá šancu na prežitie bez dodržiavania základných princípov hospodárenia,“ zdôraznila ministerka. Laššáková verí, že novému riaditeľovi sa podarí situáciu stabilizovať a pozitívnym spôsobom posunúť vpred.

SND sa v predchádzajúcich rokoch opakovane dostalo do straty. Zlé hospodárenie bolo dôvodom odvolania dovtedajšieho generálneho riaditeľa SND Mariana Chudovského. Riadením divadla ministerka poverila riaditeľa ekonomického a technicko-prevádzkového úseku SND Antalu. Zároveň avizovala vykonanie auditu.