Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Novú inscenáciu v nitrianskom divadle doplní výstava fotografa Husára

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava ponúkne niekoľko desiatok fotografií, ktorých stredobodom je človek vo vojne.

Nitra 11. marca (TASR) - Uvedenie inscenácie Scény z rodinného života bude v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre sprevádzať otvorenie výstavy fotografa Jána Husára. Ako informovalo divadlo, otvorenie výstavy sa bude konať za prítomnosti autora v deň predpremiéry novej inscenácie, vo štvrtok 14. marca o 17.30 h vo foyeri Štúdia DAB v Nitre.

Hra Scény z rodinného života rozpráva príbeh rodiny, ktorej najbližšie vzťahy ovplyvní vojna. Tvorcovia inscenácie zámerne nešpecifikujú, o akú vojnu ide. Zaoberajú sa témou vojny všeobecne a odkrývajú, ako vplýva na medziľudské vzťahy, ako mení optiku človeka a jeho vzťah k svetu, životu, svojim najbližším. "Aj preto pripravovaná výstava Jána Husára nezachytáva iba jednu vojnu. Pracujeme na výbere fotografií, ktoré zachytávajú viaceré konflikty. Budú tam určite aj fotografie z vojny na Ukrajine, ale aj fotografie z konfliktov v Gaze, Iraku, Somálsku či v Izraeli," uviedla dramaturgička novej inscenácie a zároveň kurátorka výstavy Slavka Civáňová.

Výstava ponúkne niekoľko desiatok fotografií, ktorých stredobodom je človek vo vojne. "Nebudú to iba vojaci, ale aj dobrovoľníci či civilisti zasiahnutí vojnou. Bude zobrazovať ľudí utekajúcich pred vojnou, ľudí, ktorí stratili najbližších a ktorým vojna zobrala domov," vysvetlila Civáňová.

Ján Husár žije v Nitre. Už 15 rokov dokumentuje vojnové konflikty po celom svete. "Sám o sebe hovorí, že je 'protivojnový' fotograf. Študoval morskú biológiu na univerzitách v Oxforde a v Exeteri, pôsobil pri Rade Európskej únie, spolupracoval s National Geographic či s televíziou History Channel," pripomenula Civáňová.

Ako doplnilo DAB, premiéra samotnej inscenácie Scény z rodinného života v réžii ukrajinského režiséra Pavla Gatilova sa bude v Štúdiu DAB konať 15. a 16. marca.