Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Febiofest vzdá poctu kameramanovi Dodovi Šimončičovi

Na archívnej snímke Dodo Šimončič. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Festival otvorí premiéra slovensko-českého filmu Punk je hned! debutujúceho režiséra Juraja Šlauku, ktorý organizátori zaradili aj do festivalových ozvien.

Bratislava 13. marca (TASR) - Zlo sa vo filme neskryje je podtitul 26. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov (MFFK) Febiofest, ktorý sa v Bratislave uskutoční od 20. do 26. marca. Divákov čaká deväť sekcií, viac ako sto filmov v troch bratislavských kinách a sprievodný program v ďalších piatich kultúrnych priestoroch.

"Chceli sme nájsť motív, ktorý by celý program prepájal. Nie je to tak, že uvidíte len filmy o zle alebo zlé filmy, ale v rade sekcií sa tá téma veľmi objavuje," komentoval v stredu na tlačovej konferencii tohtoročnú tému MFFK Febiofest jeho umelecký riaditeľ Přemysl Martinek. Program má podľa neho pripomenúť, že zlo má viacero podôb, funguje aj ako politická, mediálna stratégia, ale má len jeden základ a práve ten približuje divákom film, ktorý so strachom a so zlom pracuje už vyše sto rokov.

Festival otvorí premiéra slovensko-českého filmu Punk je hned! debutujúceho režiséra Juraja Šlauku, ktorý organizátori zaradili aj do festivalových ozvien. V regiónoch uvidia diváci tiež kontroverzný poľský film Klérus, ktorý Martinek zaradil medzi festivalové hity. "Nepôjde do slovenskej distribúcie, bude uvedený len v rámci festivalu," poznamenal ku kontroverznému filmu, ktorý v Poľsku videlo päť miliónov divákov: "Reaguje na siliacu politickú moc katolíckej cirkvi v Poľsku, jeho režisér Wojtech Smarzowski bude hosťom festivalu."

V súťažnej sekcii V strede Európy, do ktorej sa prihlásilo približne 200 filmov, sa stretne 20 hraných, dokumentárnych, animovaných či experimentálnych krátkych snímok do 30 minút od filmárov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska. Ocenenie je spojené s finančnou prémiou 3000 eur, o víťazovi rozhodne medzinárodná porota a jeden z filmárov si odnesie aj Cenu divákov. V sekcii, ktorá "má za cieľ ukazovať rozmanité prístupy k súčasnej filmovej tvorbe", sa zo slovenských titulov predstaví napríklad najnovší diel z cyklu Biele vrany a hrdinovia medzi nami: Na hranici - film Dominika Jursu, ktorý poukazuje na odliv slovenských študentov do zahraničia. O cenu sa bude uchádzať aj autobiografický dokument (A)way autorky Sone Nôtovej. "Zobrazuje jej príbeh ako dobrovoľníčky, ktorá sa stará o utečencov v dobe utečeneckej krízy v Grécku. S jedným sa zoznámi a prežije s ním vzťah, ktorý zaujímavo vypovedá globálne o celej situácii a vzťahoch, ktoré k utečencov máme, a doteraz, aj po opadnutí migračnej vlny, stále ovplyvňujú stredoeurópsku politiku," dodal Martinek s tým, že súťažiť bude i animovaný film Šarkan Martina Smatanu, ktorý tento rok vybrali aj na prestížny festival Berlinale.

Sekcia slovenská filmová krajina prinesie deväť premiér a predpremiér najnovších domácich filmov a televíznych filmových projektov. Medzi nimi česko-slovenskú koprodukciu Chvilky debutujúcej režisérky a scenáristky Beaty Parkanovej, ktorá film predstaví osobne spolu s hlavnou predstaviteľkou Jenovéfou Bokovou. Popri nej sa v epizodickej snímke predstaví aj slovenský herec Marek Geišberg. Sekcia uvedie aj poľsko-česko-slovenský film Milosť režiséra Jana Jakuba Kolskeho. Dominovať bude dokumentárna tvorba, diváci sa môžu tešiť na film režiséra Tomáša Krupu Dobrá smrť, novinku dokumentaristického dua Zuzana Piussi a Vít Janeček Obliehanie mesta, televízny film Stratený domov režiséra Juraja Mravca či dokument Michala Fuliera Lada svetom: Na žiguli cez Himaláje.

"Súčasťou sekcie slovenská filmová krajina je tradične Pocta autorovi, ktorý dostane Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov za prínos klubovému hnutiu. Bude to kameraman Dodo Šimončič," informoval Martinek. Upozornil tiež na novú sekciu Planet Dark uvádza, ktorá po prvý raz poteší fanúšikov hororov. Jedným z ťahákov sekcie je anglicko-belgický horor Mandy - Kult pomsty režiséra Panosa Cosmatosa v hlavnej úlohe s Nicolasom Cageom. Ten bude tiež záverečným filmom festivalu.

MFFK Febiofest 2019 sa v Bratislave odohrá v Kine Lumiére, v Kine Mladosť a Artkine za zrkadlom, následne poputuje do ďalších 15 miest po Slovensku.