Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Bratislavská Galéria Umelka bude v roku 2017 žiť aj divadlom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Ochotníci, ktorí si galériu vybrali ako nové pôsobisko, budú svoje predstavenia uvádzať na špeciálnej scéne. Tú pred každým predstavením postavia a následne zložia.

Bratislava 24. januára (TASR) - Galéria Umelka Slovenskej výtvarnej únie (SVÚ) bude v roku 2017 žiť aj divadlom. V priestoroch galérie, kde sa stretávajú rôzne druhy umenia, vznikne pop-up scéna, ktorú počas nasledujúcich mesiacov bude využívať bratislavský ochotnícky súbor Divadlo Atrapa. "Výtvarné umenie bude prirodzene dominovať, keďže pre tento účel galéria vznikla. Našimi predstaveniami však chceme program galérie obohatiť," TASR informoval Jakub Lazarčík, riaditeľ Divadla Atrapa, ktoré doteraz sídlilo v Dome kultúry Lúky.

Ochotníci, ktorí si galériu vybrali ako nové pôsobisko, budú svoje predstavenia uvádzať na špeciálnej scéne. Tú pred každým predstavením postavia a následne zložia. "Takýmto spôsobom nenarušíme chod galérie. Zároveň budeme môcť ponúknuť plnohodnotný umelecký zážitok, podobne ako v klasických divadelných sálach," priblížil Lazarčík. Podľa jeho slov na vzniku pop-up scény pracujú postupne. "Spočiatku pôjde o jednoduché riešenie. Časom chceme našu scénu zdokonaľovať a pribudne aj dôležité technické vybavenie," vysvetľuje šéf ochotníckeho divadelného súboru.

Prvé predstavenie v Galérii Umelka sa uskutoční v pondelok 6. februára o 20.00 h. Diváci si počas večera budú môcť pozrieť reprízu komédie Ako si vytvoriť úspešný deň (Kurz pre začiatočníkov), ktorá mala premiéru v septembri 2016. Vstupenky budú dostupné na mieste, možná je aj rezervácia cez rezervačný systém na facebookovom profile Divadla Atrapa.

Galéria Umelka je jednou z najstarších kultúrnych inštitúcií na Slovensku. Postavil ju spolok Umelecká beseda slovenská v rokoch 1925 - 1926. Konštrukčne novátorská a najstaršia funkcionalistická budova na Slovensku je národnou kultúrnou pamiatkou, nachádza sa v atraktívnej lokalite medzi historickým centrom Bratislavy a jej novým moderným centrom. Od roku 1990 je objekt sídlom SVÚ, ktorá v poslednom desaťročí začala realizovať najrozsiahlejšiu rekonštrukciu a revitalizáciu objektu v jeho histórii a ročne organizuje desiatky výstav a iných podujatí.

Divadlo Atrapa vzniklo v roku 2007 ako študentské ochotnícke teleso. Od roku 2009 sa prezentuje pravidelnou autorskou tvorbou, pričom pôvodnú študentskú členskú základňu postupne nahradili divadelníci so skúsenosťami z iných slovenských ochotníckych súborov a ďalší záujemcovia o ochotnícke divadlo. Aktuálny súbor tvoria desiati členovia vo veku od 18 do 53 rokov. Súčasná tvorba divadla sa orientuje na činohru a hudobno-pohybové predstavenia. Témy inscenácií sa venujú problémom mladého človeka, medziľudským a rodinným vzťahom a konfliktu sna a reality, minulosti a súčasnosti.