Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Bratislava zažije štvrtý koncert medzinárodného katedrálneho festivalu

Ilustračná fotografia Foto: TASR/Milan Kapusta

Celovečerný cyklus organových improvizácií v podaní slovenského organistu Martina Baka zaznie dnes v Bratislave.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Je to už štvrtý koncert festivalu, ktorý sa začal 1. augusta, v Katedrále sv. Martina.

Katedrálny organista Martin Bako počas dnešného koncertu uvedie organové improvizácie na texty Krížovej cesty Paula Claudela. Recitovať bude Jozef Šimonovič. Všetky festivalové koncerty sa začínajú o 19.00 h.

Doteraz si milovníci organovej hudby na medzinárodnom festivale v Bratislave vypočuli napríklad skladby Oliviera Messiaena, Felixa Nowowiejského, Johanna Sebastiana Bacha, Franza Liszta a ďalších majstrov. Účinkovali organisti z Poľska, Talianska a Rakúska.

Na budúci týždeň, 29. augusta, vystúpi na festivale v Bratislave známy organista David di Fiore z USA. V jeho podaní zaznie Etuda francúzskej organistky Jeanne Demessieux, ako aj skladby Césara Francka, M. Duprého, A. Guilmanta a viacerých ďalších umelcov.

Katedrálny organový festival bude pokračovať 5. septembra vystúpením Mužského zboru sv. Efréma z Budapešti, ktorého dirigentom je Tamás Bubnó. Spoluúčinkovať bude slovenský organový majster a jeden z usporiadateľov festivalu Stanislav Šurin. Zaznie známe dielo Requiem Franza Liszta.

Festival vyvrcholí v piatok 13. septembra vystúpením organistu parížskej katedrály Notre-Dame. Philippe Lefebvre uvedie diela Johanna Sebastiana Bacha, Césara Francka, Franza Liszta a ďalších, ako aj vlastné improvizácie.

Katedrálny organový festival je súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2013. Organizuje ho občianske združenie Tribus musicae a Bratislavská arcidiecéza v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom. Festival sa koná pod záštitou arcibiskupa metropolitu Stanislava Zvolenského a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Súčasne s organovým festivalom v Bratislave sa v tomto čase konajú aj medzinárodné festivaly s dlhoročnou tradíciou v Trnave a v Piešťanoch.

V rámci XVIII. ročníka Trnavských organových dní sa v Bazilike sv. Mikuláša doteraz predstavili umelci z Talianska, Nemecka a Slovenska. V nedeľu 25. augusta o 20.00 h bude v Trnave účinkovať Wieland Meinhold z Nemecka. Tento nemecký organista, ako aj David di Fiore z USA a viacerí slovenskí organisti budú účinkovať i na XIV. ročníku Organových dní v Piešťanoch. Tam začiatkom augusta vystúpil aj majster Stanislav Šurin.