Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Knihy pomáhajú spomaliť, je motto Medzinárodného dňa detskej knihy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Tento deń pripadá na 2. apríla a slávi sa v deň narodenia autora rozprávok, dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena (1805-1875).

Bazilej 2. apríla (TASR) - Medzinárodný deň detskej knihy v roku 2019 organizuje Litva. Ako motto si vybrala výzvu "Knihy nám pomáhajú spomaliť tempo".

K prvoradým cieľom tohto dňa patrí jednak podnietenie záujmu o čítanie, a jednak upriamenie pozornosti na tvorbu kníh pre deti a mládež Medzinárodného dňa detskej knihy. Pripadá na 2. apríla a slávi sa v deň narodenia autora rozprávok, dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena (1805-1875).

Zvolené motto "Knihy nám pomáhajú spomaliť tempo" je reakciou na výroky typu: Ponáhľam sa, nemám čas, musím ešte to a to stihnúť... Život človeka a jeho detí sa dostáva do vyššieho tempa a práve čítanie kníh môže pomôcť toto životné tempo spomaliť, uviedla litovská sekcia Medzinárodného združenia pre detskú knihu (IBBY) pri príležitosti tohtoročného Medzinárodného dňa detskej knihy.

Podnet na oslavy tohto dňa dala v roku 1967 nezisková organizácia IBBY. Medzi jej ciele patrí spolčovanie organizácií a jednotlivcov z celého sveta s cieľom podporiť vydávanie a rozširovanie hodnotných detských kníh a poskytovať pomoc a prípravu pracovníkom, ktorí sa venujú literatúre pre deti a mládež. V neposlednom rade sa medzi ciele IBBY radí aj stimulovanie výskumných prác v oblasti detskej literatúry na univerzitách.

Medzinárodné združenie pre detskú knihu, ktoré vzniklo v roku 1953 v Zürichu, ale sídli v Bazileji, rozvíja svoje aktivity popri podpore vydávania a rozširovania detskej literatúry aj v oblasti koordinácie medzinárodného výskumu a spolupráce či v oblasti výchovy a vyučovania pomocou kníh a ďalších médií súvisiacich s literatúrou pre deti a mládež. V súčasnosti má národné sekcie približne v 60 štátoch sveta vrátane Slovenska.

IBBY udeľuje každé dva roky Cenu Hansa Christiana Andersena za významný prínos v tvorbe pre deti a mládež spisovateľovi (od roku 1956) a ilustrátorovi (od roku 1966).

Ceny odovzdáva dánska kráľovná. Víťazov za rok 2018 oznámila v pondelok 26. marca 2018 predsedníčka poroty Ceny Hansa Christiana Andersena Patricia Aldanová a stali sa nimi autorka Eiko Kadonová z Japonska za písomnú tvorbu a Igor Olejnikov z Ruskej federácie za ilustráciu. V roku 1988 cenu získal akademický maliar Dušan Kállay.

Medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA v Bratislave každoročne pripravuje podujatie Dni detskej knihy.

S dňom narodenia Hansa Christiana Andersena súvisí aj Noc s Andersenom. Prvýkrát ju zorganizovali dve knihovníčky, Mirka Čápová a Hana Hanáčková, a to v roku 2000 v Knižnici Bedřicha Beneša Buchlovana v Uherskom Hradišti v Českej republike, kde vtedy prespalo 20 detí.

Podujatie sa potom rozšírilo nielen v Česku, ale preniklo aj na Slovensko a do ďalších krajín. Od roku 2006 túto akciu koordinuje Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK). V tomto roku sa Noc s Andersenom na Slovensku uskutočnila 29. marca.

Exekutíva IBBY poverila Slovensko patronátom nad celosvetovými oslavami Medzinárodného dňa detskej knihy v rokoch 1996 a 2006.

Hans Christian Andersen, ktorý pochádzal z chudobnej rodiny, získal možnosť hlbšieho vzdelania až v Kodani, kam prišiel v roku 1819. Po neúspešnom pokuse o hereckú dráhu začal písať poéziu i prózu - beletriu a cestopisy -, no známy je najmä tvorbou rozprávok. Napísal ich 156, témy čerpal z ľudových tradícií i bežného života.

V Bratislave na Hviezdoslavovom námestí odhalili 2. júna 2006 Andersenovu sochu pri príležitosti 165. výročia jeho návštevy tohto mesta. Pamätník odliaty z bronzu ho zobrazuje spolu s jeho najznámejšími rozprávkovými postavami. Autorom sochárskeho diela je Tibor Bartfay. Socha stojí na mieste, kde sa Andersen v roku 1841 prechádzal.