Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Kaštieľ v Budmericiach určite zrekonštruujeme, tvrdí Marek Maďarič

Marek Maďarič Foto: TASR/Michal Svítok

Kaštieľ nie je zatvorený, na rôzne kultúrne činnosti ho napríklad využíva obec.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Napriek tomu, že ministerstvo kultúry (MK) presunie financie určené na rekonštrukciu kaštieľa v Budmericiach na iné investičné akcie, na obnovu kaštieľa nerezignovalo.

"Dôvod, prečo nevyužijeme prostriedky na rekonštrukciu Budmeríc, je ten, že ešte nie je hotová projektová dokumentácia, ale na tej sa pracuje," uviedol pre TASR šéf rezortu kultúry Marek Maďarič.

Vláda SR súhlasila so zmenou použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov z roku 2011 v sume 1,3 milióna eur, ktoré mali ísť práve na Budmerice. Na základe zákona mohli byť tieto peniaze využité už len v tomto roku, čo sa ale pre chýbajúcu projektovú dokumentáciu nestihne. Ministerstvo tak muselo požiadať o ich presun na iné aktivity.

Maďarič sa neobáva, že na budúci rok nebude na tento účel dostatok zdrojov. "Výška kapitálových prostriedkov na rekonštrukciu Budmeríc nie je taká veľká, aby sme ich na budúci rok nenašli a nezačali," avizoval, pričom predpokladá, že práce by sa mohli začať v roku 2014.

Kaštieľ napriek tomu nie je zavretý, na rôzne kultúrne činnosti ho napríklad využíva obec. Zámerom ministerstva je naďalej to, aby sa táto národná kultúrna pamiatka stala účelovým zariadením, ktoré by si mohli záujemcovia objednávať na tvorivé pobyty, konferencie alebo rôzne podujatia.