Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Majster Gott dostane prestížnu cenu Zlatá sliepka za celoživotné dielo

Karel Gott Foto: Pavol Karell

Mnohonásobný československý a český Zlatý slávik je známy v Nemecku i ďalších nemecky hovoriacich krajinách ako ako Zlatý hlas z Prahy.

Lipsko/Praha 11. októbra (TASR) - Nemeckú cenu Goldene Henne (Zlatá sliepka) si v piatok v Lipsku prevezme mnohonásobný československý a český Zlatý slávik Karel Gott (78).





Ocenenie za celoživotné dielo, ktoré pribudne do veľkej zbierky rôznych trofejí "Božského Káju" známeho v Nemecku i ďalších nemecky hovoriacich krajinách ako "Zlatý hlas z Prahy", je najprestížnejším ocenením pre osobnosti nielen z hudobnej sféry, ale aj športu, politiky a iných foriem zábavy vrátane herectva.

Mediálna a divácka cena Goldene Henne sa udeľuje každoročne od roku 1995. Má pripomínať nemeckú zabávačku Helgu Hahnemannovú, ktorá zomrela v roku 1991 a mala prezývku Henne (Sliepka).

Až do predvlaňajška bola trofejou spojenou s ocenením 22 centimetrov vysoká pozlátená bronzová soška bežiacej sliepky vážiaca 3,5 kilogramu, dielo berlínskeho výtvarníka Christiana Bonneta.

Od vlani časopis Super-Illu spoločne s regionálnymi rozhlasovými a televíznymi stanicami MDR a rbb odovzdávajú elegantnejšiu bronzovú sošku z dielne berlínskeho návrhárskeho štúdia Monomango vysokú 23 centimetrov a vážiacu takmer tri kilogramy, ktorej povrch zámerne nie je pozlátený.

Stefan Kobus, šéfredaktor časopisu Super-Illu, na margo Gottovho ocenenia pre Stredonemecký rozhlas (MDR) uviedol, že Karel Gott nadchýna svojou hudbou a svojím nezameniteľným hlasom viac ako pol storočie ľudí rôznych generácií.

Najčastejšou laureátkou ocenenia v jeho doterajšej histórii je nemecká speváčka, rodáčka z ruského Krasnojarska Helene Fischerová, ktorá získala už sedem trofejí. Medzi nositeľmi ceny boli v minulosti okrem iných aj bývalý československý a český prezident Václav Havel, laureát Nobelovej ceny za mier a bývalý poľský prezident Lech Walesa, sovietsky exprezident Michail Gorbačov, niekdajší nemeckí spolkoví prezidenti Roman Herzog a Joachim Gauck, bývalý dlhoročný kancelár Helmut Kohl, súčasná kancelárka Angela Merkelová, huslista a kapelník André Rieu, dirigent Kurt Masur, herec Mario Adorf, ako aj hudobné skupiny Scorpions, Puhdys, Karat, Silly či Santiano.