Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

K. Knechtová a folklórny súbor Šarišan pripravili projekt Puto

Na archívnej snímke Katka Knechtová. Foto: TASR - Andrej Galica

Šarišský folklór považuje Knechtová za jeden zo siedmich divov sveta a na spojenie s ním sa chystala už niekoľko rokov.

Bratislava 15. augusta (TASR) – Speváčka Katarína Knechtová a prešovský folklórny súbor Šarišan pripravili spoločný koncertný projekt, ktorý dostal názov Puto ako symbol puta k tradíciám, k folklóru a k Slovensku. Prvý koncert uvedú 23. októbra v prešovskom Divadle Jonáša Záborského, ďalšími zastávkami budú Žilina (27.10. Dom odborov), Košice (29.10. Spoločenský pavilón) a Bratislava (5.11. Istropolis).

„Hľadali sme správne slovo, ktoré vystihuje môj vzťah k rodnému kraju, k regiónu Šariš, ku koreňom, k tradíciám, k ľuďom, k hudbe. Konkrétne k šarišskej ľudovej hudbe, ktorá ma ovplyvnila a na ktorej som vyrastala. Preto sa to turné volá práve Puto,“ vysvetľuje speváčka.

K dramaturgii projektu dodáva: „Bude to hudobno-tanečná šou, ktorej nosnými piliermi sú spev, tanec, ale hlavne emóciami a virtuozitou nabitá hudba. Zaznejú ľudové piesne, moje piesne v nových aranžmánoch. Na pódiu bude okolo 50 účinkujúcich vrátane mojej kapely. Koncept koncertu bude založený na kontrastoch, najmä hudobných. Živelný Šarišan a intimita mojich piesní umocnia celú atmosféru.“

Šarišský folklór považuje Knechtová za jeden zo siedmich divov sveta a na spojenie s ním sa chystala už niekoľko rokov. „Za posledné roky vzniklo množstvo fúzií a spojení modernej a folklórnej hudby. Aj ja mám už nejaké za sebou. Najprv to bola cimbalová muzika Hudci z Kyjova, potom moje spojenie s Cigánskymi diablami. Teraz som chcela, naopak, vyzdvihnúť náš šarišský folklór, ich temperament, tradície, piesne. Je nádherný a mnohí ľudia, ktorí nemali príležitosť sa s ním bližšie zoznámiť, si možno práve vďaka tomuto projektu k nemu nájdu cestu. Budem spievať ľudovky, nevyhnem sa ani tancu a kroj by som si tiež rada obliekla, “ doplnila. 

Okrem hudobného obsahu a dokonalej umeleckej výpovede program spĺňa aj náročné vizuálne kritériá. Diváci sa môžu tešiť na kostýmy, scénografiu, zvukové, svetelné a javiskové efekty.

„Ísť na takéto turné je vždy sviatok a pre mňa veľký zážitok. Je to opäť nová výzva a cítim voči mojim fanúšikom veľkú zodpovednosť. Prepojiť tieto dva hudobné svety nie je totiž jednoduchá úloha. Ale obklopila som sa šikovnými ľuďmi. Réžiu má pod palcom Jaro Moravčík, s ktorým sa mi úžasne pracuje. Už teraz sa veľmi teším na všetkých fanúšikov, ktorí sa na nás prídu pozrieť,“ dodáva speváčka, ktorá sa s týmto projektom chystá aj do Českej republiky.

TASR informovala PR manažérka Nora Krchňáková