Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Juraj Nvota začal nakrúcať Rukojemníka

Na snímke režisér Juraj Nvota. Foto: TASR/Michal Svítok

Vo filme sa predstaví veľa detských hercov, hlavnú detskú postavu stvárňuje Richard Labuda známy zo seriálu Búrlivé víno.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Nový celovečerný film s názvom Rukojemník začal nakrúcať v týchto dňoch divadelný, televízny a filmový režisér Juraj Nvota (Muzika, Kruté radosti, Eštebák). Autorom scenára je dvojica Peter Pišťanek a Marian Urban. "Po projekte Rivers of Babylon je to pre nich druhý spoločný projekt, na ktorom sa podieľajú ako scenáristi a na základe literárnej formy scenára v súčasnosti vzniká kniha," TASR informovala za ALEF Film&Media Group Eva Horváthová.

Rukojemník bude rodinný film na pomedzí drámy a komédie. Má sa zameriavať predovšetkým na svet detských hrdinov - najmä syna komunistického funkcionára a malého rukojemníka rodičov, ktorí emigrovali na Západ v polovici 60. rokov minulého storočia. Kamarátstvo, prvé veľké objavy, lásky, súboje znepriatelených bánd a veľké očakávania sú konfrontované s realitou "veľkáčského" sveta. Ťažko pochopiteľná, bizarná až absurdná realita vzťahov a postojov dospelých, labyrint čudných slov, skutkov, prejavov, ale aj také nepochopiteľné úkazy, akými sú pre dieťa politika, emigrácia, ale i zrada a smrť, privedú malého rukojemníka ku grotesknému rozhodnutiu.

Vo filme sa predstaví veľa detských hercov, hlavnú detskú postavu stvárňuje Richard Labuda známy zo seriálu Búrlivé víno. Hlavné dospelé úlohy hrajú Milan Lasica a Libuše Šafránková. Vo filme diváci ďalej uvidia populárnych slovenských hercov a herečky ako Alexander Bárta, Ady Hajdu, Miro Noga, Robo Roth či Slávka Halčáková. V hereckej zostave figurujú aj dvaja držitelia cien Český lev Ondřej Vetchý (Okresní přebor, Tmavomodrý svět, Kolja, Báječná léta pod psa), Ondřej Malý (Pouta, Lidice). Nakrúcanie prebieha v lokalitách v blízkom okruhu Bratislavy a slovensko-rakúskych hraníc.

Film Rukojemník vyrába s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu ALEF Film&Media Group v koprodukcii s Českou televíziou, Filmovými Ateliérmi Zlín a ďalšími slovenskými a českými partnermi.