Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Zomrel Jon Brookes, člen britskej skupiny The Charlatans

Jon Brookes Foto: TASR/AP

Brookes patril k zakladajúcim členom skupiny, ktorá sa štýlovo vyhranila na poli alternatívneho, psychedelického aj indie rocku, funku a britpopu.

Londýn 13. augusta (TASR) - Jon Brookes, člen britskej rockovej skupiny The Charlatans, zomrel dnes vo veku 44 rokov na nádorové ochorenie mozgu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Zvyšní členovia na oficiálnej webovej stránke skupiny oznámili, že Brookes, ktorý bol hráčom na bicie nástroje, zomrel v nemocnici, kde sa liečil. Spevák skupiny Tim Burgess na sociálnej sieti Twitter napísal, že jeho smrť ostatných členov veľmi zasiahla.

Brookes patril k zakladajúcim členom skupiny, ktorá sa štýlovo vyhranila na poli alternatívneho, psychedelického aj indie rocku, funku a britpopu. The Charlatans v prvej polovici 90. rokov spájali s hudobnou scénou známou ako Madchester.



Medzi najznámejšie hity skupiny, ktorá vznikla v roku 1988 a má na konte 11 štúdiových albumov, patria The Only One I Know, Can't Get Out of Bed či One to Another.

Brookesovi diagnostikovali nádor na mozgu po tom, ako v roku 2010 skolaboval na pódiu počas koncertu v americkej Filadelfii. Hudobník, ktorý so skupinou v lete pripravoval nový materiál, zanechal po sebe manželku a tri dcéry.

V histórii skupiny ide už o druhé úmrtie: v roku 1996 pri dopravnej nehode prišiel o život jej ďalší zakladajúci člen, hráč na klávesové nástroje Rob Collins.