Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

JOBS – ikona 21. storočia

JOBS Foto: Bontonfilm

Vizionár, génius, manipulátor a egocentrik.

Bratislava 22. augusta (OTS) - Steve Jobs – osobnosť, ktorá raz a navždy zmenila náš svet a naše vnímanie technológií. Bol bezpochyby jedným z najväčších vizionárov 20. storočia, technologickým géniom a mimoriadne schopným obchodníkom. Jeho spolupracovníci ho často nenávideli za to, aký bol, ale milovali pre to, čo stvoril - Apple, Macintosh, iPhone, iPad alebo filmové štúdio Pixar. Ukázal cestu celému ľudstvu, ale pracovať bol schopný len s vybranými jedincami. Veď kto by nepoznal jeho slávnu vetu: "Pracujte len s géniami, idiotov vyhoďte!“ Mal na to právo - sám bol génius.

Mal veľmi bohatý život. Zažil vzostupy, ale aj veľmi kruté pády až na úplné dno. V roku 1976 ako 20 ročný založil s priateľom Stevom Wozniakom v garáži svojich rodičov spoločnosť Apple a začal vyrábať a predávať počítače. Vo veľmi krátkom čase sa stal miliardárom. V roku 1983 naverboval z Pepsi do Apple riaditeľa Johna Sculleyho, ktorého pritiahol výzvou: „Chcete do konca života predávať sladenú vodu, alebo chcete zmeniť svet?“ O pár rokov neskôr to však oľutoval, pretože Sculley presvedčil správnu radu a tá Jobsa v roku 1985 zbavila vedenia a prepustili ho. Jobs následne založil spoločnosť NeXT Computer, ktorú o desať rokov neskôr odkúpil Apple a vrátil Jobsa do vedenia spoločnosti. Medzitým ešte stihol Jobs kúpiť majoritný podiel v spoločnosti The Graphics Group, ktorú neskôr premenoval na Pixar (dnes už vo vlastníctve štúdia Disney - Steve sa stal najväčším samostatným akcionárom Disney). Jobs dlho váhal s návratom do vedenia Apple, až napokon ponuku prijal a sám si určil ročný plat iba 1 dolár, avšak vďaka akciám, ktoré vlastnil zomrel v roku 2011 ako jeden z najúspešnejších, najvplyvnejších a aj najbohatších mužov Ameriky.



Jobs - meno ktoré predáva
O Jobsovej veľkej popularite svedčí aj predaj knižného bestselleru nesúceho jeho meno, ktorý vyšiel len mesiac po jeho smrti a okamžite sa stal jedným z najpredávanejších titulov na celom svete. Biografiu, ktorá ponúka stovky pohľadov na túto kontroverznú osobnosť a výpovede samotného Jobsa, si technologický génius objednal u slávneho životopisca Waltera Isaacsona v roku 2004. Pracovať na nej začali ale až o päť rokov neskôr, keď Isaacsonovi zavolala Jobsova manželka Laura: "Pokiaľ chcete niekedy ten životopis napísať, musíte tak urobiť teraz." 5. októbra 2011 vo veku 56 rokov Steve Jobs zomrel.

Neuveriteľný príbeh jednej z „iKon“ súčasnej doby, po knižnom bestselleri teraz ožíva aj na striebornom plátne. Na filme jOBS sa začalo pracovať krátko na to a rovnako ako v knihe, aj pri filme sa jeho tvorcovia opierajú o svedectvá Jobsových priateľov a spolupracovníkov, vrátane spoluzakladateľa značky Apple - Stevea Wozniaka.

Film tak prináša jedinečný a detailný pohľad na jeho osobnosť a vývoj Jobsovej hviezdnej kariéry. Mapuje jeho život od okamihu, kedy spolu so svojimi kolegami montoval v garáži prvý prototyp budúceho počítača, a divák je postupne krok za krokom svedkom jeho úspechov, ale aj pracovných a osobných konfliktov. Film veľmi realistickým spôsobom vykresľuje aj kontroverzný moment, keď bol Jobs správnou radou odvolaný z vedenia Apple, rovnako ako aj dôvody, ktoré vedenie spoločnosti k tomuto kroku viedli.

Životná výzva pre Asthona Kutchera
Hlavnú postavu vo filme stvárnil Ashton Kutcher, ktorý sám patrí medzi technologických nadšencov a významných technických investorov - ponuku na túto rolu dostal správou na svoj nový iPhone 4S.

"Nesmierne si prácu Steva Jobsa vážim a mám veľa priateľov, ktorí ho osobne poznali alebo pre neho pracovali. Rozhodovanie, či túto rolu prijmem alebo nie však bolo ťažké. Stvárniť autenticky niekoho, kto bol natoľko významný nielen za svojho života, ale aj po ňom, koho všetci poznali a majú ho stále v čerstvej pamäti, ma trochu desilo. Na druhú stranu to však bola životná výzva," priznáva Ashton Kutcher.

To, že si režisér vybral správne, potvrdzujú aj prvé ohlasy medzinárodných médií, ktoré výkon Ashtona Kutchera hodnotia ako najlepší, či zlomový v jeho doterajšej kariére a referujú o tom, ako postavu Steva Jobsa priviedol k životu neuveriteľne realistickým a strhujúcim spôsobom.

Trailer k filmu jOBS si môžete pozrieť TU:


Jobs v kinách od 5. septembra 2013


O hercoch a tvorcoch:
ASHTON KUTCHER (Steve Jobs) - vlastným menom Christopher Ashton Kutcher sa narodil ako o 5 minút mladšie z dvojvaječných dvojčiat 7. februára 1978 v štáte Iowa. „Starší“ brat, dvojča Michael, od narodenia trpel závažnou srdcovou chorobou a prežil iba vďaka transplantácii srdca. Bratova choroba ho inšpirovala k štúdiu biochémie, avšak v miestnom bare ho našla modelingová agentka a odišiel za novou kariérou do New Yorku. Hereckú kariéru začal v roku 1998 keď v LA získal hlavnú rolu v TV seriáli "That 70's Show". O dva roky neskôr si zahral menšie postavy aj vo filmoch Reindeer Games - Falošná hra (2000) a Down to You (2000), ale jeho filmovú kariéru odštartoval film Dude, Where's My Car? - Kámo, kde mám fáro? (2000). Film sa stal celosvetovým hitom a Ashton získal nomináciu na cenu MTV za najlepší mužský objav roka. Na svojom konte má aj niekoľko úspechov ako televízny a filmový producent. Je spoluzakladateľom produkčnej spoločnosti Katalyst, ktorá sa v roku 2010 umiestnila v rebríčku Top 10 najinovatívnejších spoločností podľa magazínu Fast Company. Kutcher v roku 2011 spolu s Ronom Burklem a Guy Osearynom založili rizikový investičný fond A-Grade Investments, prostredníctvom ktorého investovali do niekoľkých technologických spoločností vrátane Spotify, Airbnb, Foursquare, Fab, Uber, Dwolla a Path. Ashton hrá rád šach, golf a zbožňuje bowling.

JOSH GAD (Steve Wozniak) prináša do svojich postáv na filmovom plátne aj televíznych obrazovkách vtip, humor a hĺbku. Nedávno ste ho mohli vidieť po boku Vince Vaughna a Owena Wilsona v Shawn Levyho snímke The Internship alebo po boku Gwyneth Paltrow, Marka Ruffala a Tima Robbinsa vo filme Thanks for Sharing, ktorý mal premiéru na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. Po absolvovaní štúdia na Carnegie Mellon School of Drama odštartoval Gad svoju kariéru najskôr v divadle, no neskôr objavil svoj komediálny talent a založil vlastnú spoločnosť The Lost Nomads Comedy Troupe. Gad sa ako autor podieľal na niekoľkých úspešných komediálnych televíznych show. V súčasnosti spolupracuje ako scenárista na snímke Triplets („Trojičky“), ktorá má byť pokračovaním komediálneho hitu Ivana Reitmana Twins („Dvojičky“). V hlavných úlohách sa opäť predstavia Arnold Schwarzenegger s Danny DeVitom, ktorým však bude tentoraz sekundovať Eddie Murphy. Na svojom konte má množstvo filmových postáv a svoj herecký talent využíva aj v dabingu animovaných filmov. Hlas prepožičal napríklad postavám v snímkach ako Frozen a Ice Age: Continental Drift. V súčasnosti spolupracuje s Kate Hudson a Billom Haderom na animovanom filme Me and My Shadow.

JOSHUA MICHAEL STERN (režisér a producent) – na svojom konte má film Swing Vote, na ktorom pracoval ako scenárista a režisér s hviezdami ako sú Kevin Costner, Stanley Tucci, Dennis Hopper, Kelsey Grammer alebo Paula Patton. Jeho debutový film Neverwas, v hlavných úlohách Aaron Eckhart, Ian McKellen, Brittany Murphy, Nick Nolte, William Hurt a Jessica Langeová, mal premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. Stern bol pre svoje rodinné zázemie predurčený pre kariéru vo filmovom biznise. Jeho stará mama Nancy Green pracovala pre East Coast studio, kde objavili talenty ako je Marlon Brando a priviedli do Ameriky britských hercov ako Alec Guinness alebo Jessica Tandy. Sternov starý otec Jules Green bol výkonným producentom “The Tonight Show,” ktorú vytvoril spolu so Steveom Allenom. Má prirodzený talent na výber hercov a veľkú filmársku vášeň. V súčasnosti pracuje na niekoľkých významných projektoch.