Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jesse Boykins III v Bratislave predstaví budúcnosť soulu

Foto:

Na scéne debutoval v roku 2008 EP nahrávkou Dopamine: My Life On My Back.

Bratislava 30. apríla (TERAZ.sk) - V bratislavskom klube LOFT! vystúpi v stredu 22. mája americký spevák, skladateľ a producent Jesse Boykins III so sprievodnou kapelou The Beauty Created. Hudob-ník, ktorého tvorba osciluje medzi soulom a R&B, v slovenskej metropole predstaví ostatnú štúdiovku Zulu Guru (2012). V rámci európskeho turné zavíta v druhej polo-vici mája aj do Mníchova, Amsterdamu, Leuvenu, Londýna, Zürichu, Nimes a Paríža. Bratislava bude teda jeho jedinou zastávkou v strednej Európe.

Ako predkapela vystúpi slovenská superskupina Zlokot, ktorá tento rok vydala debutový album Slowakische idiot. O afterpárty sa postará DJ Junior. Koncert Jesseho Boykinsa III bude po vystúpení amerického speváka Dwela v LOFT!e ďal-šou warm up akciou pred festivalom BA City Beats, ktorý sa bude konať 20. a 21. júna v Bratislave. Vystúpia na ňom Hadouken!, Rudimental,Aloe Blacc, Everything Everything, Stereo MCs (DJ set), The Orb, Danko Jones a ďalší.

Jesse Boykins III sa narodil vo februári 1985 v Chicagu. Neskôr žil v Miami a napokon sa presťahoval do Brooklynu. Ako deväťročný začal spievať v zbore a na strednej škole spolupracoval s Grammy Jazz Ensemble, s ktorým nahral album. Už vtedy ho fascinovali umelci ako Stevie Wonder, Marvin Gaye, ale i Björk, Sade a Pink Floyd. Zaujímal sa o to, ako tvoria texty, pretože aj on chcel vytvárať podobné skvosty. Hudbe sa venoval aj na The New School Univerzity v New Yorku, kde mu pomáhal napríklad soulový muzikant Bilal.

Na scéne debutoval v roku 2008 EP nahrávkou Dopamine: My Life On My Back. Ešte v tom istom roku vydal prvú štúdiovku The Beauty Created LP (2008). Magazín Okay Player mu zaň dal 90 bodov zo 100 možných. Nasledovala spolupráca s televíziou BET, nominácia na Soul Train Award (za video Amorous) a svetová šnú-ra Romantic Movement Tour.

Jesse Boykins III
Foto:
Na spomenutom albume Zulu Guru sa Boykins spojil s muzikantom s pseudonymom MeLo-X. Podľa Ninja Tune touto nahrávkou určili, akým smerom sa bude uberať hip-hop a R&B, po hudobnej aj textovej stránke. “Zulu Guru tvorí miešaním hip-hopu, afro-beatu, dancehallu, alectro-soulu a tranceu zo žánrov farebnú mozaiku,“ napísal o albume redaktor britského magazínu Soul Culture. Úvodné slová o soulovom alebo R&B spevákovi sa tak zrazu javia ako nedostatočné.

V súčasnosti Jesse dokončuje svoj tretí album Love Apparatus, na ktorom pracuje s producentom Machine Drum. Ten je podpísaný aj pod jeho singlom B4 the Night is Thru, ktorý vyšiel na vinylovom labeli Alala Records. Príďte sa teda do Loftu pozrieť, ako znie budúcnosť soulu v podaní 28-ročného Jesseho Boykinsa...