Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Jerguš Oravec sa predstaví so skupinou Fragile

Spoločné vystúpenie sa uskutoční na vernisáži obrazov umelcovho otca, Juraja Oravca.

Bratislava 9. mája (TASR) - Mladý multiinštrumentalista Jerguš Oravec vystúpi 17. mája s vokálnou skupinou Fragile a harmonikárom Erichom 'Bobošom' Procházkom.

Spoločné vystúpenie sa uskutoční na vernisáži obrazov umelcovho otca, Juraja Oravca. Výstava mapujúca tvorbu tohto akademického maliara, ktorá zahŕňa monumentálnu maľbu, grafiku i airbrush, bude verejnosti prístupná v bratislavskom Dome umenia do 16. júna. TASR informoval Miroslav Meňhert, PR manažér Jerguša Oravca.

"V otcovom ateliéri som vyrastal a myslím si, že máme veľmi originálny vzťah. Dalo by sa povedať, že je ako môj starší brat, ktorý ma vždy vedel nasmerovať na tú správnu cestu," komentoval spoluprácu s otcom Jerguš Oravec. Len 23-ročný spevák a hudobník vydal pred nedávnom DVD záznam svojho koncertu v jazzovom klube Blue Note, na ktorom okrem autorských skladieb odzneli aj piesne od B. B. Kinga, Jimiho Hendrixa a Petra Lipu.

S rovnakým programom sa Oravec predstaví 21. mája v KC Dunaj, kde sa uskutoční i krst spomínaného DVD. Úlohy krstného otca sa ujme harmonikár Erich 'Boboš' Procházka. "Bol to prvý veľký muzikant, ktorého som mal tú česť stretnúť osobne. V tej dobe som mal 16 rokov, vlasy po plecia a počúval som Led Zeppelin. Boboš mi ukázal cestu k blues a spirituálnej hudbe, od ktorých som sa dopracoval až k jazzu a fusion," dodal multiinštrumentalista.

Jerguš Oravec (1989) vyštudoval hru na klavír na Základnej umeleckej škole v Trenčíne. V roku 2008 nahral so svojou kapelou Next Page album, predstavil sa na niekoľkých domácich letných festivaloch. V súčasnosti sa kreatívne angažuje v trojčlennej formácii spoločne s Romanom Mečiarom a Jozefom Kalfasom. Jeho tvorbu ovplyvnili skladby od Erica Claptona, Johna Mayera, Jimiho Hendrixa, B. B. Kinga, Dave Matthewsa, Jara Filipa či Petra Lipu.