Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jarné Bratislavské Jazzové Dni začnú už dnes večer v Inchebe

Mark King basgitarista a spevák britskej skupiny Level 42 Foto: TASR

Dnes večer sa v bratislavskej Inchebe predstaví trojica účinkujúcich interpretov - skupina Finally, Marcus Miller a skupina Level 42.

Bratislava 24. mája (TASR) – Jarné Bratislavské Jazzové Dni oslavujú malé jubileum, ktorým je piaty ročník tohto podujatia. Dnes večer sa v bratislavskej Inchebe predstaví trojica účinkujúcich interpretov - skupina Finally, Marcus Miller a skupina Level 42.

Skupinu Finally založil Eugen Botoš s kamarátmi z konzervatória - basgitaristom Robertom Vizvarim a gitaristom Martinom Koledom. Na Jarných Bratislavských Jazzových Dňoch si s Finally zahrajú aj známi americkí hudobníci - saxofonista Eric Marienthal a bubeník Eric Valentine. Skupina zároveň prvýkrát vystúpi so živou dychovou sekciou. Pódiová spolupráca s Ericom Marienthalom sa začala v roku 2009 práve na Bratislavských Jazzových Dňoch.



Američan Marcus Miller je jeden z najlepších basgitaristov, ale slávu si získal aj ako producent, skladateľ a aranžér. Bol jedným z najväčších obľúbencov Milesa Davisa, hral s ním na šiestich albumoch, kompletne mu pripravil legendárny album Tutu. Marcus Miller ako hudobník a producent spolupracoval s Alom Jarreauom, Davidom Sanbornom, Georgeom Bensonom, Brecker Brothers a desiatkami ďalších jazzových, soulových a popových hviezd. Miller je nadžánrový, v jeho tvorbe sú prvky funky, rhythm and blues a, samozrejme, aj jazzu, jeho hudba je pulzujúca a životaschopná.



Level 42 je legendárna britská jazzfunková skupina. Počas 80. rokov nahrala svetové hity ako Lessons In Love, Running In The Family alebo Guaranteed. Aj ako popové hviezdy si členovia skupiny zachovávali inštrumentálnu suverenitu. V roku 1994, po vydaní albumu Forever Now, prestali Level 42 existovať až do roku 2002. Svojím comebackom vtedy skupina dokázala, že je stále dobrou koncertnou atrakciou a jej skladby nezostarli. Na Slovensku sme Level 42 mohli prvý a zatiaľ posledný raz vidieť na Bratislavských Jazzových Dňoch v roku 2004.



„Program je taký atraktívny, dvaja protagonisti a zhodou okolností basgitaristi Mark King a Marcus Miller nám zaručili veľký záujem divákov. Oprávnene, pretože to, čo hrajú, je veľká atrakcia. K tomu ešte jedna slovenská skupina, kde je tiež jeden dobrý basista, to je Robo Vizvari,“ uviedol pre TASR k dnešnému trojkoncertu jeden z organizátorov Peter Lipa.