Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

VIDEO: Poznáte populárny song Stříhali dohola malého chlapečka?

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Pieseň z pera Josefa Kainara pochádza pôvodne z básnickej zbierky Nové mýty. Zhudobnil ju však Vladimír Mišík a po prvýkrát zaradil na platňu v roku 1976, po 30 rokoch od vydania Kainarovej zbierky.

Přerov/Bratislava 29. júna (TASR) – Český básnik Josef Kainar je autorom krásnych krutých veršov zo zbierky Nové mýty. Jeho poetické básne obsahujú malé príbehy nútiace čitateľov k zamysleniu. Od narodenia pozoruhodného básnika, hudobníka, dramatika a prekladateľa uplynulo dnes 100 rokov.

Rodák z českého Přerova sa narodil 29. júna 1917. V rokoch 1938 – 1939 študoval češtinu a francúzštinu na Univerzite Karlovej v českej Prahe, po uzavretí vysokých škôl vystriedal celý rad zamestnaní. Mal blízko k divadlu, pôsobil vo funkcii dramaturga v Divadle satiry (dnes pražské Divadlo ABC). Pracoval ako redaktor, v novinách Rovnost vychádzali jeho vtipy, obrázky a básne. Po druhej svetovej vojne spolupracoval s rozhlasom, filmom i divadlom. V Československom rozhlase napríklad tvoril tzv. Rozhlásky, v ktorých prístupnou formou zoznamoval mladších poslucháčov s dianím. Po roku 1947 sa venoval len literatúre. Bol členom umeleckej skupiny 42 a literárnej skupiny Ohnice. Básnik mal aj hudobný talent, hral na koncertnej úrovni na klavíri, gitare a husliach. Štýlovo vychádzal predovšetkým z jazzu.



S poéziou Josefa Kainara sa na začiatku 70. rokov 20. storočia zoznámil aj známy český hudobník a pesničkár Vladimír Mišík. V tom čase veľmi prežíval beatnickú literatúru a poéziu (Kerouac, Ginsberg). Keď si však požičal od kamarátov básnickú zbierku Bláznův kabát, bol Kainarovou tvorbou doslova unesený. Ďalšiu básnikovu zbierku si už zakladateľ rockovej skupiny Etc kúpil. "Vo večernom pokoji som sa nechal unášať tými nádhernými veršami a ich melodickosťou, až som si niektoré začal pospevovať s gitarou, a to ma baví dodnes," opísal Mišík v jednom z publikovaných rozhovorov svoje osudové stretnutie s Kainarovou tvorbou.

Pieseň s názvom Stříhali dohola malého chlapečka s textom z pera Kainara sa stala veľmi populárnou. Pochádza pôvodne z básnickej zbierky Nové mýty. Vladimír Mišík ju zhudobnil a po prvýkrát zaradil na svoju platňu v roku 1976, po tridsiatich rokoch od vydania Kainarovej zbierky.

Poet zomrel 16. novembra 1971 v českom Dobříši vo veku 54 rokov. Je pochovaný na Vyšehradskom cintoríne v Prahe.

Česká národní banka vydala pamätnú striebornú mincu, ktorá pripomenie 100 rokov od narodenia významného českého básnika Josefa Kainara.