Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

J. ĎURIŠ: Nomináciu na Českého leva beriem realisticky

Ján Ďuriš Foto: TASR/Michal Svítok

V sobotu 2. marca večer sa v Prahe rozhodne, či si slovenský kameraman odnesie Českého leva do Bratislavy.

Bratislava 1. marca (TASR) - Ján Ďuriš má v rodine slovenských filmárov reputáciu pracovitého kameramana. Nakrútil množstvo krátkych aj dlhometrážnych dokumentárnych i hraných filmov, televíznych seriálov. Pracovitosť a profesionalita boli tiež jedným z dôvodov, prečo si ho na dlhodobú spoluprácu vybral režisér Juraj Jakubisko. Vizuálnu obrazotvornosť však úspešne prejavil aj v snímkach Jiřího Chlumského Nedodržaný sľub a naposledy vo filme 7 dní hříchů, za ktorý ho českí akademici nominovali po tretí raz na ocenenie Český lev.

V sobotu 2. marca večer sa v Prahe rozhodne, či si slovenský kameraman odnesie Českého leva do Bratislavy. "Beriem to realisticky. Je to moja tretia nominácia, keby som bol poverčivý, tak by som si povedal - do tretice všetko dobré. Ceny českej filmovej kritiky, ktoré boli udeľované týždeň pred nominačným večerom, už niečo naznačujú," komentoval výročné filmové ceny pre TASR Ján Ďuriš, pre ktorého je už samotná nominácia na Českého leva veľkým vyznamenaním.

"Som rád, že som mohol v silnej konkurencii svojich mladších českých kolegov dokázať, že viem urobiť dobrú kameru nielen na vizuálne atraktívnych príbehoch Juraja Jakubiska, ale aj na depresívnom príbehu z konca 2. svetovej vojny," dodal filmár, vedúci Ateliéru kameramanskej tvorby a fotografie Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave, ktorý mohol krištáľovú sošku za kameru získať už v roku 1997 za film Nejasná správa o konci sveta a v roku 2009 za Bathory.

UPOZORNENIE: Rozhovor s Jánom Ďurišom prinesie TASR v nedeľu 3. marca v rámci cyklu Osobnosti: tváre, myšlienky.