Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

I.Winter založil v Piešťanoch múzeum, ma názov Balneologické múzeum

Foto: TASR/Ivan Majerský

O ich rozvoj sa zaslúžila rodina Winterovcov. Jeden z nich, Imrich Winter sa zaslúžil aj o vznik Piešťanského múzea, nesúceho v súčasnosti názov Balneologické múzeum.

Piešťany/Bratislava 25. mája (TASR) - Kúpele Piešťany, pýchu Slovenska, možno právom označiť za svetoznáme. O ich rozvoj sa zaslúžila rodina Winterovcov. Jeden z nich, Imrich Winter sa zaslúžil aj o vznik Piešťanského múzea, nesúceho v súčasnosti názov Balneologické múzeum. Pred otvorením tejto inštitúcie mali Piešťany už v roku 1925 v liečebnom dome Irma múzeum bariel.

Imrich Winter sa narodil 10. októbra 1878 v Ipeľských Šahách. Jeho otec Alexander Winter získal v roku 1889 do prenájmu od grófa Františka Erdödyho chátrajúce kúpele Piešťany za 30.000 zlatých ročne. Tvrdou prácou a investovaním z nich rodina v priebehu desaťročí vytvorila miesto, na ktoré sa kúpeľní hostia radi vracali. Sláva Piešťan rástla. Klientelu tvorili okrem chorých aj prominentní hostia. Stali sa nimi zámožní aristokrati, finanční magnáti, indickí maharadžovia, umelci, politici a športovci.

Úlohou vzdelaného intelektuála Imricha Wintera, ktorý v kúpeľoch pôsobil aj ako účtovník, bola propagácia kúpeľov, ochrana a zveľaďovanie parku a rozvíjanie kultúrneho a spoločenského života. V roku 1914 otvoril na kúpeľnom ostrove golfové ihrisko, o ktorom sa pochvalne zmienila aj anglická tlač. Pre ďalšie rozptýlenie a poučenie kúpeľných hostí Imrich Winter založil 21. júna 1928 v Kúpeľnej dvorane malú múzejnú expozíciu s flórou a faunou okolia Piešťan, miestnou keramikou, krojmi a výšivkami a inými historickými a archeologickými predmetmi. V tom istom roku vznikla aj Piešťanská muzeálna spoločnosť, ktorej členmi boli nadšenci z vtedajšieho vedenia kúpeľov a z radov zamestnancov, kúpeľní hostia a lekári. Predsedom spoločnosti sa stal Imrich Winter.

Po úspechu expozície bolo 29. júna 1933 v priestoroch Kúpeľnej dvorany slávnostne otvorené múzeum. Prvým riaditeľom múzea sa stal jeho zakladateľ Imrich Winter. Už o rok neskôr sa kúpeľní hostia a priaznivci tejto kultúrnej ustanovizne, do ktorej svojimi súkromnými zbierkami neraz prispeli, mohli tešiť z tlačeného Sprievodcu Piešťanského múzea. Piešťanská muzeálna spoločnosť zanikla v roku 1938, no múzeum fungovalo ďalej. Winter bol jeho riaditeľom až do svojej predčasnej smrti 26. júna 1943. Zomrel vo veku 65 rokov vyčerpaním, na ktorom sa podpísali udalosti doby.

Vďaku rodine Winterovcov za rozvoj kúpeľov prejavilo mesto Piešťany v roku 1990 umiestnením pamätnej tabule na Zelenom dome, v ktorom bývali, a pomenovaním hlavnej ulice pešej zóny ich menom.