Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Identifikačný kód Slovenska odovzdávajú tvorcom kultúry 4. augusta

Zástupcom médií to dnes oznámili autori ojedinelého projektu IKS na tlačovej konferencii v Bratislave. "Je o pravú a hodnotnú umeleckú tvorbu.

Bratislava 20. júna (TASR) - Prestížne a originálne ocenenie laureát Identifikačného kódu Slovenska (IKS) si na Bratislavskom hrade prevezmú v sobotu 4. augusta o 16.00 hodine po šiesty raz významní tvorcovia kultúry. Zástupcom médií to dnes oznámili autori ojedinelého projektu IKS na tlačovej konferencii v Bratislave. "Ide o pravú a hodnotnú umeleckú tvorbu. O umelecké výkony, na ktoré sa nezabúda, ktoré vznikajú ako výsledok náročnej a vážnej tvorivej práce a rozvíjania talentu. Týmto umelcom by mal tlieskať celý svet. Bez nich by bola naša prítomnosť úplne iná," uviedol na margo IKS Ľuboslav Moza z občianskeho združenia Artem.

V 6. ročníku projektu udelia ocenenie 19 umelcom, predstaviteľom všetkých oblastí kultúry - literatúry, výtvarného umenia, operného spevu, populárnej hudby a mnohých ďalších. "Je to ocenenie, ktoré dostáva každý rok toľko tvorcov, koľko rokov má Slovenská republika. Svetu a nášmu Slovensku dáva na známosť, že na Slovensku jestvujú mnohé umelecké disciplíny, ktoré reprezentujú významní ľudia. Vytvárajú odtlačky histórie pre budúce generácie," povedal pre TASR Moza.

Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutoční pod záštitou predsedu NR SR Pavla Pašku. Súčasťou projektu je výstava, ktorá bude reflektovať na tvorbu ocenených výtvarníkov a výkony umelcov. Podujatie budú sprevádzať katalógy o umelcoch, profily jednotlivých ocenených.

"Ja som bola identifikovaná vlani a celý rok bolo v našej rodine veľké napätie, lebo ja som bola identifikovaná a môj muž nie. Pred rozvodom nás zachránil pán Moza, keď sa môj muž dozvedel, že v auguste bude identifikovaný on," prezradila minuloročná laureátka IKS Oľga Feldeková. Spisovateľku a glosátorku doplnil Pavol Hammel. Hudobník, skladateľ a spevák patrí medzi umelcov, ktorí získali ocenenie v prvom ročníku projektu. "Keď si sami nepovieme, to je dobré, to je kvalitné, v tej spleti iných informácií z médií sa človek ozaj nedozvie, že čo je hodnotné, čo stojí za povšimnutie. Treba vychovávať slovenský národ aj takýmto spôsobom," komentoval ocenenie Hammel, laureát IKS za rok 2007.

Medzi ďalších laureátov IKS patria okrem iných Peter Michalica, Mária Kráľovičová, Peter Lipa, Zita Furková, Daniel Hevier, Andrej Hryc, Jana Kocianová, Zuzana Kronerová, Peter Nagy, Zuzana Mauréry, Ignác Bizmayer, Magda Paveleková, Jozef Ráž, Božidara Turzonovová.