Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Skupina Dorian Gray vydala nový album Druhá tvár

Foto: doriangrayband.com

V bratislavskom Slezák rock pube ho do života uviedol Jožo Ráž.

Bratislava 13. februára (TASR) - Rocková skupina Dorian Gray vydala po viac ako štyroch rokoch nový štúdiový album s názvom Druhá tvár.

V utorok večer (12. 2.) ho v bratislavskom Slezák rock pube do života uviedol Jožo Ráž.

„Je dôležité, že sa pravá slovenská muzika hraje ďalej, nech žije, lebo toto je dobrá muzika“ povedal pri krste albumu líder skupiny Elán. Samozrejme nechýbala ani tradičná whisky. Rockeri, ktorí pub zaplnili, si prišli na svoje, keď kapela bez dlhých rečí všetky piesne z nového albumu aj zahrala.

Druhá tvár ponúka desať nových songov, 2012, Neznáma, Krajšia než v predstavách, Život je istý, Viem čo poviem, Žena v červenom, Zlodej koní, Kóma, Portréty krásnych žien, desiatou je S.O.H.E. Tá je zároveň hymnou motocyklového klubu Slaves Of Hell's Engines. Autorom hudby deviatich piesní je líder kapely Vadim Bušovský, jednu (Žena červenom) zložil Daniel Urbán, texty napísal Branislav Moskáľ. Album nahrala kapela v zložení Vadim Bušovský (gitary, spev), Boris Brna (bicie, obaja zakladajúci členovia Dorian Gray), Daniel Urban (basgitara), v piesni Neznáma, ktorá je prvým singlom z albumu, účinkuje ako hosť klávesák Maťko Mikloš

„Je to vzdušnejšia muzika, menej silová, v zásade o tom, ako sme to práve cítili, ako to z nás išlo, a tak sme to aj nahrali. Námety ty sú život, teda to, čo som žil ako väčšinový autor, a podľa mojich námetov napísal aj Braňo Moskáľ texty. Ten dokonale vystihol to, čo som po ňom chcel,“ povedal pre TASR Vadim Bušovský a dodal: „Ja som v znamení buldoga, to všetci moji kamaráti vedia. Ja aj keď nechcem, tak som zahryznutý a idem ďalej, len tak ľahko ma nič nezlomí, po dvadsiatich rokoch hrania už ale nemáme dvadsať. Doteraz sa nám splnilo všetko, čo sme si vysnívali - už keď sme mali štrnásť pri platniach Beatles. Takže úspešne kráčame vpred, hudba nás stále teší.“

Kapela Dorian Gray


Kapelu Dorian Gray založil v roku 1992 gitarista a spevák Vadim Bušovský. V roku 1998 nahrali eponymný album s piesňami Doba Doriana Graya či Pár tisíc dní. Textami na tento album, ku ktorému sa vydavateľstvá postavili macošsky, prispel básnik Jožo Urban. Oficiálne vyšiel až o desať rokov neskôr. V roku 2001 prišla kapela s albumom Dorian Gray, na ktorom boli piesne Na kolenách či Láska sa nenosí. V novembri 2008 vychádza album Aj teba sa to týka a jeho bonusom bol aj prvý album z roku 1998. Dorian Gray boli v roku 1996 predskokanom koncertu skupiny Jethro Tull, na Topfeste v Piešťanoch predskakovali skupine Guns N' Roses.
K úspechom kapely v minulom roku patrí aj pozícia predskokana americkej legende Guns N' Roses 13. júla na koncerte v Piešťanoch. „Sú to príležitosti, ktoré v živote prichádzajú. Je to odmena za dvadsaťročnú drinu, keď sa človek snaží a búcha na dvere, ktoré chce otvoriť. Aj pri takejto príležitosti si uvedomujem, že to fakt stojí zato,“ povedal na záver líder kapely. Už na budúci týždeň sa Vadim a kapela rozbehne po slovenských rádiách, aby nový album predstavili fanúšikom rockovej hudby.

„Spoluprácu s Vadimom sme začali už pri predchádzajúcom albume Aj teba sa to týka, kde mám štyri texty. Keďže sa poznáme a vedel som, čo prežíva, pocity, o ktoré mu ide, tak som mu napísal texty. Nakoniec to vyšlo tak, že všetkých desať textov na albume Druhá tvár je mojich,“ dodal pre TASR Branislav Moskáľ.

Dorian Gray pri nahrávaní nového CD Druhá Tvár v štúdiu Babylon