Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Hradné slávnosti predstavia kópie uhorských korunovačných klenotov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Program spríjemní dobová hudba súboru Musicantica Slovaca, s ktorou sa prenesieme do obdobia gotiky a renesancie. Viac podrobností z histórie hradu sa návštevníci dozvedia z publikácie Hrad Sklabiňa.

Sklabiňa 18. augusta (TASR/Teraz.sk) - Sklabinské hradné slávnosti ponúknu v sobotu 26. augusta v predhradí bývalého župného hradu Turčianskej stolice komentovanú prehliadku zrúcaniny hradu, kultúrny program a predstavia aj kópie uhorských korunovačných klenotov. TASR o tom informoval spoluorganizátor podujatia Miroslav Eliáš.

Návštevníci podľa neho nazrú počas kultúrneho programu do tajomstiev šermu vďaka šermiarskemu majstrovi Petrovi Kozovi a členom združenia Tostabur. "Program spríjemní dobová hudba súboru Musicantica Slovaca, s ktorou sa prenesieme do obdobia gotiky a renesancie. Viac podrobností z histórie hradu sa návštevníci dozvedia z novej knižnej publikácie Hrad Sklabiňa a jeho páni, ktorú prvýkrát predstavíme verejnosti. Knižka na 62 stranách ponúka nielen stavebný vývoj hradu, ale aj zaujímavosti zo života medzi jeho múrmi," uviedol Eliáš, ktorý je autorom publikácie.

Doplnil, že okrem prehliadky expozície Múzea hradu Sklabiňa si budú môcť návštevníci pozrieť vystavené kópie uhorských korunovačných klenotov. "Tie zavítajú na hrad ako pripomenutie si jedného zo slávnych hradných pánov, baróna Petra Révaia, strážcu kráľovskej koruny. Nebudú chýbať ani remeselníci či vodenie detí na koni. Múry kedysi impozantného hradu skrývajú v sebe bohatú históriu a návštevníci ju môžu poodhaliť poslednú augustovú sobotu," dodal Eliáš.