Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Hradu Slanec svitá na lepšiu budúcnosť

Hrad Slanec Foto: TASR/Roman Hanc

Združenie Zachráňme hrad Slanec chce hrad pripraviť na sanačné práce, vyčistiť okolie a lákať tak nových turistov.

Slanec 1. apríla (TASR) - Gotickému hradu v Slanci (Košice-okolie) sa rozhodla aktívne pomáhať skupina ľudí z Občianskeho združenia Zachráňme hrad Slanec. Zakladajúci členovia si svoje ciele sformulovali prvýkrát vlani v lete, v septembri ich ako OZ schválilo ministerstvo vnútra.

Tento rok po zime, v polovici marca, odstraňovali pri ruinách hradu náletové dreviny. "Potrebovali sme vyčistiť hrad, ide sa spracovať historicko-architektonický materiál o hrade a musíme vyčistiť nádvoria. Počasie nám prialo, prišlo asi 30 ľudí," zhodnotil pre TASR dva aktívne marcové víkendové pracovné stretnutia Štefan Andrejko z OZ zo Slanca. Skupina ľudí, medzi ktorými boli aj dobrovoľníci, odviedla podľa neho "úžasnú prácu". Pomáhali tiež miestni dobrovoľní hasiči, ale aj ľudia z okolia.

Andrejko opísal, že hlavnou myšlienkou ich združenia je propagácia a obnova kultúrnej pamiatky Slanec. Zdokumentovať chcú aj pozostatky bývalého kaštieľa pod hradom, lovecký zámok a ostatky krypty grófa Forgáča. Snahou je tiež vzájomne prepojiť slovenský hrad Slanec a maďarský hrad Füzér. "Ide nám o to, aby sme prilákali k našej myšlienke všetkých, ktorých zaujíma história, kultúra, nielen ľudí zo Slanca," zdôraznil Andrejko. Je spokojný, že hrad Slanec si za cieľ záchrany vytypovalo aj ministerstvo kultúry, ktoré mu prisľúbilo finančnú pomoc.

Obec Slanec vyšla členom OZ v ústrety, poskytla im priestory na stretávanie. Združenie chce hrad pripraviť na sanačné práce, vyčistiť okolie a lákať tak nových turistov.

Slanec s približne 1400 obyvateľmi leží v Slanských vrchoch, vyše 20 km juhovýchodne od Košíc. Hrad sa vypína na nevysokom, prístupnom kopci. Ponúka návštevníkom lákavú vyhliadku. Z ruín vyniká okrúhla veža a múr bývalej neskorogotickej kaplnky.