Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Horst Tappert, legendárny Derrick, by sa dožil deväťdesiatky

Na archívnej snímke z 29. mája 1998 nemecký herec Horst Tappert (vľavo), populárny predstaviteľ televízneho inšpektora kriminálnej polície Stephana Derricka, si pripíja s jeho televíznym partnerom Fritzom Wepperom alias Harrym pri príležitosti Tappertových 75. narodenín v Mníchove. Foto: TASR/AP

Nemecký herec Horst Tappert slúžil počas druhej svetovej vojny v obávanej nacistickej jednotke SS. Televízna stanica MAX preto stiahla z programu reprízy seriálu Derricka.

Wuppertal/Bratislava 25. mája (TASR) - Nemecký herec Horst Tappert je známy predovšetkým ako inšpektor Derrick z divácky úspešného rovnomenného seriálu. Od jeho narodenia uplynie v pondelok 90 rokov.

Rodák z Elberfelde, dnešného Wuppertalu sa narodil 26. mája 1923.

Horst Tappert si po návrate z vojnového zajatia osvojil najskôr abecedu hereckého kumštu, aby po putovaní cez viacero nemeckých regionálnych divadiel zakotvil na renomovanej divadelnej scéne Kammerspiele Mníchov, na ktorej pôsobil v období rokov 1956-1967. Po odchode z nej bol už hercom na voľnej nohe a venoval sa nielen divadlu, ale aj filmu, rozhlasu a televízii.

Na sklonku 50. rokov 20. storočia debutoval na striebornom plátne, v polovici 60. rokov minulého storočia sa presadil aj v televíznych produkciách, z ktorých najpamätnejšou zostane určite práve seriál Derrick.

Televízny detektívny seriál Derrick produkovala nemecká televízia ZDF v rokoch 1974-1998 a bol jedným z najpredávanejších nemeckých televíznych programov, ktorý sa vysielal vo vyše 100 krajinách, vrátane bývalého Československa a neskôr aj Slovenska alebo Číny. Televízna stanica ZDF priniesla celkom 281 jeho hodinových epizód. Na rozdiel od amerických kriminálok, plných sexu, krvi, prestreliek a divokých naháňačiek, nemecký detektívny seriál bol oveľa miernejší. Kládol väčší dôraz na atmosféru a psychologický moment. Dejová línia a charakter postáv väčšmi vyhovovali vkusu nemeckého a európskeho diváka. V celom seriáli Derrickovi unikli iba dvaja zločinci.

Tappertovi priniesol Derrick mnohé ocenenia, vrátane vysokého štátneho vyznamenania za zásluhy od nemeckého prezidenta Romana Herzoga a cenu Golden Bambi vo vlasti, Premio Regia - ekvivalentu Emmy Award v Taliansku a Strieborný tulipán v Holandsku.

Svoj posledný tv-film nakrúcal Horst Tappert v roku 2002 v Rumunsku. Bol to príbeh s titulom Herz ohne Krone (Srdce bez koruny) o múdrosti a tolerancii, v ktorom predstaviteľ Derricka stvárnil transylvánskeho kráľa.

Pred smrťou žil už dlhší čas s manželkou v bavorskej metropole viac-menej v ústraní. Dokonca aj kontakty s niekdajšími kolegami priveľmi neudržiaval, keďže, ako sám hovoril: Väčšina z nich už aj tak nie je medzi živými.

Horst Tappert zomrel 13. decembra 2008 v nemocnici v Mníchove vo veku 85 rokov.

Zosnulý nemecký herec Horst Tappert slúžil počas druhej svetovej vojny v obávanej nacistickej jednotke SS. Informovali o tom v apríli 2013 nemecké médiá. Odhalené historické dokumenty ukazujú, že Tappert bol príslušníkom oddielu elitnej ozbrojenej zložky SS, ktorá bojovala aj na východnom fronte. Holandská verejnoprávna stanica NOS v tejto súvislosti informovala, že televízna stanica MAX stiahla z programu reprízy seriálu Derricka.