Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Hlavnú cenu, Krištáľový glóbus, si odniesol nórsky film Henrik

Na slávnostnom ceremoniáli, ktorým sa v sobotu večer festival skončil, prevzala americká oscarová herečka Susan Sarandonová cenu za mimoriadny prínos svetovej kinematografii.

Karlove Vary 8. júla (TASR) - Nórsky film Henrik získal dnes večer Veľkú cenu, Krištáľový glóbus (a finančnú odmenu 25.000 dolárov), na 47. ročníku Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Karlove Vary. Film režiséra Martina Lunda je psychologickou štúdiou tridsiatnika, ktorý sa pokúša dospieť a stať sa zodpovedným partnerom a otcom. Film vybrala z 12 súťažných snímok v hlavnej kategórii festivalová porota pod vedením Američana Richarda Peňu, šéfa newyorského filmového festivalu.

Na slávnostnom ceremoniáli, ktorým sa v sobotu večer festival skončil, prevzala americká oscarová herečka Susan Sarandonová cenu za mimoriadny prínos svetovej kinematografii. Krištáľový glóbus v podobe dievčaťa dvíhajúceho krištáľovú guľu jej odovzdal prezident festivalu Jiří Bartoška. Rovnaké ocenenie dostala na začiatku festivalu jej britská kolegyňa Helen Mirrenová.

Hlavná porota udelila tri osobitné uznania. Jedno z nich získala česká štvorica zo snímky Polski film (Tomáš Matonoha, Marek Daniel, Pavel Liška a Josef Polášek), druhé grécky predstaviteľ Jannis Papadopulos zo snímky Chlapec pojedajúci vtáčí zob a tretie taliansky film Román o jednej masakre režiséra Marca Tullia Giordana. Informoval server idnes.cz.

Cenu za mužský herecký výkon získal Henrik Rafaelsen z víťazného nórskeho filmu Henrik. Cenu za ženský herecký výkon Leila Hatami z iránskej snímky Posledný krok a cenu za réžiu Rafael Rafaël Ouellet, ktorého film Kamión v kanadskej produkcii dostal cenu neštatutárnej poroty.

V sekcii Na východ od Západu zvíťazil ukrajinský film Dom s vežičkou režisérky Evy Neymannovej.

Cenu za najlepší dokumentárny film nad 30 minút (a 5000 dolárov) si odniesol film Posledná záchranka v Sofii režiséra Iliana Meteva, ktorý vznikol v bulharsko-chorvátsko-nemeckej produkcii.

Osobitné uznanie udelila porota českej režisérke Helene Třeštíkovej za jej časozberný Súkromný vesmír, ktorý nakrúcala s rodinou Kettnerovcov 38 rokov.

V kategórii Nezávislá kamera si ocenenie prevzal režisér Miroslav Momčilovič za film Smrť človeka na Balkáne, ktorý rozpráva o samovražde hudobného skladateľa zachytenej na webovej kamere.

Slávnostným vyhlásením víťazov festival vyvrcholil. Po ceremónii si hostia večera pozreli nový film Woodyho Allena Do Ríma s láskou.