Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Herečka Michelle Pfeifferová oslavuje 55 rokov

Americká herečka Michelle Pfeifferová Foto: TASR/AP Photo

Pfeifferovej herecká kariéra sa začala koncom 70. rokov 20. storočia v televíznych seriáloch.

Santa Ana/Bratislava 29. apríla (TASR) - Americká herečka Michelle Pfeifferová patrí podľa kritikov medzi najkrajšie svetové herečky. V pondelok 29. apríla bude mať 55. narodeniny.

Pfeifferovej herecká kariéra sa začala koncom 70. rokov 20. storočia v televíznych seriáloch. Debutovala v televíznej dráme z roku 1979 s názvom The Solitary Man (Samotár). V roku 1982 hrala s Johnom Travoltom v pokračovaní Griese 2 (Pomáda 2, 1982). Významnejšiu úlohu mala v mafiánskej dráme Scarface (Zjazvená tvár, 1983) ako manželka Al Pacina. Najlepšie a najznámejšie prvé úlohy stvárnila vo filmoch Ladyhawke (Jastrabia žena, 1985) a The Witches of Eastwick (Čarodejnice z Eastwicku, 1987).

Mala niekoľko nominácií na Oscara, napríklad za úlohu Lurene Hallettovej v nezávislom filme Love Field (Pole lásky, 1992). Na Oscara ju nominovali ešte predtým za rolu Madame de Tourvel v snímke Dangerous Liaisons (Nebezpečné známosti, 1988) a za výkon v úlohe Susie Diamondovej vo filme The Fabulous Baker Boys (Báječní Bakerovi chlapci, 1989). Medzi jej ďalšie filmy patria Into the Night (Do noci, 1985), Sweet Liberty (Sladká sloboda, 1986), Married to the Mob (Manželstvo s mafiou, 1988), ktorý jej vyniesol nomináciu na ocenenie Zlatý glóbus, The Russia House (Ruský dom, 1990), Frankie a Johnny (1991), Batman Returns (Batman sa vracia, 1992), The Age of Innocence (Vek nevinnosti, 1993), ale aj Hairspray (2007), či muzikál Stardust (Hviezdny prach, 2007), Chéri (2009), alebo People Like Us (Ľudia ako my, 2012).

Začiatkom augusta 2007 pribudla na hollywoodskom chodníku slávy aj Pfeifferovej hviezda. Počas slávnostného ceremoniálu nezabudla poďakovať svojim rodičom, ktorí ju v túžbe stať sa herečkou podporovali. Ako povedala, "mama ma naučila, že môžem dosiahnuť čokoľvek a otec mi vysvetlil, že z človeka sa môže niečo stať len vtedy, keď na sebe tvrdo pracuje".

Michelle Marie Pfeifferová sa narodila 29. apríla 1958 v meste Santa Ana, štát Kalifornia (USA). Po maturite študovala na Golden West College, aby sa stala súdnou stenografkou. Vydržala však len rok, potom pracovala ako pokladníčka v supermarkete, pomocná robotníčka v tlačiarni a predavačka.

Vďaka naliehaniu priateľov sa prihlásila do súťaže krásy a získala titul Miss Orange County. Za peniaze získané v súťaži vyrazila skúsiť šťastie do filmového Hollywoodu, prihlásila sa na herectvo do Beverly Hills Playhouse a začala nakrúcať reklamy a televízne seriály.

Prvé manželstvo uzavrela Pfeifferová s hercom a režisérom Petrom Hortonom ako 22-ročná, skončilo sa však neúspechom. Adoptovala si novorodeniatko, malú mulatku Claudie Rose. V roku 1993 sa stala manželkou bývalého právnika, producenta Davida Kelleyho, s ktorým má syna Johna Henryho.