Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Hercovou misiou ocení M. Hubu a B. Bobulovú, uctí si J. Satinského

Flmový a divadelný herec, divadelný režisér a pedagóg VŠMU MARTIN HUBA Foto: TASR/Martin Baumann

Festival aj tento raz udelí domácim a zahraničným osobnostiam cenu Hercova misia za ich mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme.

Bratislava 11. júna (TASR) - Známe tváre, ktoré sa zapísali do myslí divákov aj známe mená, ktoré sa podpísali pod významné filmové diela, zavítajú na 21. ročník Art Film Festu (21. - 26. júna) do Trenčianskych Teplíc a Trenčína. "Tento rok bude festival kratší, ale pokiaľ ide o program, nebude chudobnejší. Na rozdiel od minulých ročníkov podstatnejšia časť festivalu sa bude tohto roku odohrávať v Trenčíne," povedal dnes na stretnutí s médiami prezident Art Film Festu Milan Lasica.

Festival aj tento raz udelí domácim a zahraničným osobnostiam cenu Hercova misia za ich mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach vlastnoručne pripevnia mosadzné plakety so svojim menom noví laureáti ocenenia. Ako oznámil viceprezident festivalu Peter Hledík, stanú sa nimi legenda slovenského herectva Martin Huba a svetová herečka zo Slovenska Barbora Bobulova. Hercovou misiou si festival uctí majstrovstvo Júliusa Satinského. Pri príležitosti 10. výročia od úmrtia nezabudnuteľného herca mu ako poctu venuje aj špeciálnu sekciu, do ktorej vybral snímky jeho neodmysliteľný kolega Milan Lasica.

"Tento rok sme tak trochu zameraní na tých Slovákov, resp. slovenských hercov a slovenských tvorcov, ktorí sa tu narodili, ale ich herecké alebo režisérske umenie verifikovalo iné obecenstvo, buď v Čechách, alebo inde v cudzine," komentoval tohtoročné ceny pre TASR Peter Hledík. Cenou Zlatá kamera festival tento rok ocení dvoch filmových profesionálov za ich výrazný prínos do oblasti kinematografie. Zlatá kamera poputuje do rúk rakúskeho režiséra Ulricha Seidla a českého režiséra slovenského pôvodu Juraja Herza.

Na festivale premietnu 153 snímok zo 48 krajín


Ako uviedol riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel, festival prichystal pre návštevníkov 21. ročníka 153 snímok zo 48 krajín sveta, z ktorých 96 bude dlhometrážnych, dve stredometrážne a 55 krátkych. V programe nebudú chýbať ani snímky ocenené na svetových festivaloch v Cannes, Berlíne či Benátkach, ani domáce novinky.

Art Film Fest tento rok rozdelil program do 13 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam. Bonbóniky kinematografie prinesie sekcia Okolo sveta, ktorá ponúkne divákom v premiére pozoruhodné snímky ocenené na prestížnych filmových festivaloch. Organizátorom festivalu sa podarilo priamo z Francúzskej riviéry získať napríklad horúcu novinku oscarovej režisérky Sofie Coppola Bling Ring, ktorú po prvý raz uviedla v Cannes. Tie najlepšie diela kinematografie starého kontinentu prinesie sekcia Európske zákutia. Vo výbere nebude chýbať ani víťazný film z posledného Berlinale - rumunská rodinná dráma Pozícia dieťaťa, ktorá je mrazivým a neúprosným svedectvom pokrivenej morálky tzv. rumunskej spoločenskej elity.

Dominantou Art Film Festu je už tradične Medzinárodná súťaž hraných filmov, v ktorej sa o festivalovú trofej - Modrého anjela bude uchádzať 11 snímok. Medzi nimi aj kriminálna dráma Heli, ktorá odráža hrozivú mexickú realitu v príbehu dvoch zaľúbencov. V Cannes vyniesla Amatovi Escalantemu ocenenie pre najlepšieho režiséra.