Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Herec a spevák David Hasselhoff má 60 rokov

Americký herec David Hasselhoff Foto: TASR/AP

Populárny herec David Hasselhoff dnes oslavuje okrúhle 60. narodeniny. Svoju kariéru odštartoval televíznym seriálom The Young and the Restless (Mladí a nepokojní, 1973).

Baltimore/Bratislava 17. júla (TASR) - Vysoký, atraktívny, bohatý a slávny americký herec a spevák David Hasselhoff vďačí za popularitu predovšetkým seriálom Knight Rider a Baywatch (Pobrežná hliadka). Zažiaril v týchto televíznych produkciách ešte v 80. a 90. rokoch 20. storočia. V utorok oslávi svoje 60. narodeniny.

Celým menom sa volá David Michael Hasselhoff. Meria 192 cm a má modré oči. Možno aj to je dôvod, že patrí k najpopulárnejším a najobsadzovanejším hercom.

David Hasselhoff sa narodil 17. júla 1952 v meste Baltimore v americkom štáte Maryland. Už ako dieťa navštevoval rôzne kurzy herectva a tanca. Vyštudoval herectvo na Akadémii dramatických umení v Rochesteri. Na štúdia si privyrábal ako čašník a model.

Začiatok kariéry

Svoje herecké šťastie začal hľadať v Hollywoode. Kariéru odštartoval televíznym seriálom The Young and the Restless (Mladí a nepokojní, 1973). Prvý veľký úspech sa dostavil s televíznym seriálom Knight Rider v roku 1982 s postavou súkromného detektíva Michaela Knighta. Seriál sa natáčal až do roku 1985 a zaznamenal veľký úspech najmä u mladšieho publika. Jeho voľným pokračovaním bol film Knight Rider - legenda sa vracia z roku 2008, ale nemal už veľký úspech.

Archív
Foto: TASR/AP


Ďalším úspešným seriálom, v ktorom účinkoval, bola Pobrežná hliadka. Prvý film vznikol v roku 1989 a postupne nasledovalo ešte niekoľko voľných pokračovaní. Posledným bol Baywatch: Hawaiian Wedding (Pobrežná hliadka: Havajská noc) z roku 2003.

Okrem toho David Hasselhoff natočil aj iné známe filmy, ku ktorým patrí Bridge Across Time (Teror na londýnskom moste, 1985), nemecká komédia Zärtliche Chaoten II (Nežní zmätkári 2., 1988), kanadsko americký thriller Avalanche (Lavína, 1994), dobrodružný film Legacy (Fotograf, 1998), komédia Klik (2006) alebo horor Anaconda III (Deti Anacondy, 2008). Je tiež autorom knihy o posilňovaní s názvom Body watch.

Od roku 1996 je odtlačok jeho ruky na chodníku slávy v Hollywoode.

Davidova závislosť

V uplynulých rokoch však David Hasselhoff plnil stránky bulvárnej tlače hlavne vďaka škandálom v súkromí a problémom so závislosťou na alkohole. Jeho problémy s alkoholom sú roky notoricky známou realitou a poznamenali aj jeho rodinný život. Hoci sa herec zas a znova pokúšal zbaviť závislosti od alkoholu na odvykacích kúrach na špecializovaných klinikách, jeho závislosť sa vždy vrátila.

Prvýkrát sa herec oženil v roku 1984 s herečkou Catherine Hicklandovou, s ktorou sa však v roku 1988 rozviedol. Druhé manželstvo s herečkou Pamelou Bachovou trvalo 16 rokov, rozviedli sa v roku 2006. Zoznámili sa pri natáčaní seriálu Pobrežná hliadka. Rozchod dvojice sprevádzali vzájomné útoky v snahe získať právo na výchovu dvoch dcér Hayley a Taylor. Americká justícia v roku 2008 rozhodla, že herec musí exmanželke platiť 21.000 dolárov (16.289 eur) mesačne a ďalších 4000 dolárov (3100 eur) na deti.

Herec navštívil vo februári 2011 britský parlament v súvislosti s kampaňou na obnovu opusteného zábavného komplexu v Morecambe, severoanglickom prímorskom letovisku. Neplánovane sa tu stretol s britským premiérom Davidom Cameronom a výsledkom bola ich spoločná fotografia.

David Hasselhoff a David Cameron po prehliadke britského parlamentu
Foto: TASR/AP


David Hasselhoff v roku 2011 oznámil, že je na začiatku nového vzťahu. Jeho priateľkou je 31-ročná Walesanka Hayle Robertsová.

David Hasselhoff sa koncom 20. storočia presadzoval aj ako spevák. Vydal album Knight rocker. Ako spevák je populárny v Európe, najmä v Nemecku a Rakúsku. Jeho ďalším albumom je Hooked on the feeling.