Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Grass: K básni Hanba Európy nemám čo dodať

Ako uviedla dnes jeho hovorkyňa H. Osohlingová, autor všetko, čo mal povedať k tejto téme, vložil do spomínanej básne, ktorú zverejnil mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung.

Lübeck 26. mája (TASR) - Nemecký spisovateľ Günter Grass, laureát Nobelovej ceny za literatúru, nemieni komentovať vlastnú novinku - báseň Hanba Európy, v ktorej ostro kritizuje európsku politiku voči Grécku.

Ako uviedla dnes jeho hovorkyňa Hilke Osohlingová pre nemeckú tlačovú agentúru DPA, autor všetko, čo mal povedať k tejto téme, vložil do spomínanej básne, ktorú zverejnil mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung a medzičasom aj nemecká tlačová agentúra DPA.

Autor v diele poukazuje okrem iného na pranierovanie Grécka, ktoré prirovnáva k nahému dlžníkovi. Súčasne pripomína starému kontinentu, že práve duch krajiny pod Akropolou stál pri jeho zrode a že bohatstvo tejto na chudobu odsúdenej krajiny zdobí múzea.

Günter Grass (84), autor slávnej Gdanskej trilógie, ktorej súčasťou je aj úspešne sfilmovaný kultový román Plechový bubienok, vyvolal v apríli značný rozruch poémou pod názvom Čo musí byť povedané. V nej ostro kritizoval izraelskú politiku a úvahy o preventívnom vojenskom údere voči Iránu v súvislosti s jeho jadrovým programom.