Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Gitarista Jimmy Page oslávi 75. narodeniny

Legendárna britská rocková skupina Led Zeppelin. Foto: TASR/AP

Hru na gitare začal v dvanástich, bol viac samoukom, aj keď absolvoval niekoľko lekcií v hudobnej škole. Zaujal ho štýl zvaný rockabilly, ktorý prezentoval Bill Haley.

Bratislava 9. januára (TASR) – Jimmy Page, legendárny gitarista a vedúca osobnosť skupiny Led Zeppelin, oslávi 75. narodeniny. James Patrick Page, tak znie jeho celé meno, sa narodil sa 9. januára 1944 v Hestone na predmestí Londýna. Otec pracoval ako personálny manažér, matka bola sekretárkou v nemocnici.

Hru na gitare začal v dvanástich, bol viac samoukom, aj keď absolvoval niekoľko lekcií v hudobnej škole. Zaujal ho štýl zvaný rockabilly, ktorý prezentoval Bill Haley. Za vzor mal potom gitaristu Scottyho Moora. Dva roky nato sa už objavil ako hosť programu All Your Own v televízii BBC. V roku 1962 sa pripojil k formácii Neil Christian & The Crusaders. V januári 1963 sa jeho meno objavilo prvýkrát na platni, pri nahrávke skladby Diamonds pre Jeta Harrisa a Tonyho Meehana, bývalých členov skupiny Shadows. Skoro tri roky zároveň pôsobil ako štúdiový gitarista.



Vo februári 1965 vydal prvý sólový singel so skladbami She Just Satisfies a Keep Moving. V júni 1966 prichádza do skupiny Yardbirds, najprv ako basový gitarista, neskôr ako sólový gitarista spolu s Jeffom Beckom. V novembri 1966 Beck odchádza a Jimmy sa stáva jediným sólovým gitaristom. V júni 1968 sa Yardbirds rozchádzajú, už v auguste dáva Jimmy dohromady New Yardbirds, spevákom je Robert Plant, basgitaristom John Paul Jones a bubeníkom John Bonham. Od septembra intenzívne skúšali a zmenili si názov na Led Zeppelin.

Led Zeppelin - Houses Of The Holy
Foto: Led Zeppelin


Premiérový koncert mali 17. októbra 1968 na Surrey Univerzity. V štúdiách Olympic nahrali v októbri prvý album. Dostal názov Led Zeppelin I, vychádza v januári 1969 v Spojených štátoch a dva mesiace nato aj v Británii. Od marca už hrajú na prvom turné. Ešte v novembri 1969 vychádza veľmi úspešný album Led Zeppelin II, ktorý viedol americký aj anglický rebríček. Rovnako úspešné boli pre skupinu 70. roky. Počet vydaných albumov zaokrúhlili na desať, sedem z nich sa v rebríčkoch dostalo na prvé miesto. Ich úspešná éra skončila 25. septembra 1980 úmrtím bubeníka Johna Bonhama.

Led Zeppelin IV
Foto: Led Zeppelin


Po smrti Bonhama 4. decembra 1980 oznámili, že éra Led Zeppelin skončila. Jimmy Page sa na čas stiahol do ústrania, v lete 1981 zložil hudbu pre film Death Wish 2 v hlavnej úlohe s Charlesom Bronsonom. V marci 1985 vydáva Roy Harper album Whatever Happened to Jugula?, Jimmy nahral gitary. Vydal šesť albumov, v marci 1993 platňu Covedale-Page, v apríli 1998 s Robertom Plantom album Walking into Clarksdale.

Po devätnástich rokoch, keď posledný koncert mali v máji 1988, sa 10. decembra 2007 zišla na pódiu v londýnskej O 2 Aréne pôvodná trojica Page, Plant, Jones, za bicími bol Jason Bonham, syn bubeníka pôvodnej zostavy Johna Bonhama. Pre 20.000 divákov, pričom záujem bol mnohonásobne vyšší, to bol skvelý zážitok. Záznam koncertu vyšiel v novembri 2012 na CD+DVD s názvom Celebration Day. V závere roka 2009 vyšla publikácia s názvom Led Zeppelin, ktorá ponúka kompletnú históriu najtvrdšej rokenrolovej kapely všetkých čias vrátane diskografie, koncertného itineráru, koncertných plagátov a unikátnych fotografií z ich pôsobenia. V priebehu roka 2015 vyšlo v reedícii všetkých desať remastrovaných štúdiových albumov skupiny pod Jimmyho osobným dohľadom.

Jimmy Page patrí k najúspešnejším hudobníkom druhej polovice 20. storočia, hudobný dvojtýždenník Rolling Stone ho v hodnotení 100 najväčších gitaristov všetkých čias zaradil na tretie miesto, pred ním sú iba Eric Clapton a Jimi Hendrix. Dvakrát ho uviedli do Rokenrolovej siene slávy, v roku 1992 ako člena skupiny Yardbirds a v roku 1995 so skupinou Led Zeppelin.