Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

G. M. Valerio: Bratislava môže byť hrdá, že má Roberta Hromca

Na fotografii Robert Hromec a Giacomo Marco Valerio - hlavný kurátor výstavy. Foto: archív RH

Vystavované diela umelca, ktorý v roku 2011 vymenil klasické plátno za hliník, vysoko ocenilo šesť zahraničných kurátorov.

Bratislava 17. januára (TASR) - Výstavu Roberta Hromca s názvom Inside a Time Capsule otvorili v utorok 16. januára v Galérii Nedbalka v Bratislave. Centrálnym motívom expozície Vnútri časovej kapsule je šesť veľkorozmerných obrazov. "Je to môj osobný zápis súčasnej doby pre budúce generácie. Sám som zvedavý, ako budú ľudia reagovať na obrazy, ktoré sú robené na hliníkovom plechu, nie sú vytvárané klasickou metódou na plátne," povedal pre TASR medzinárodne uznávaný výtvarník, ktorý vystavuje v hlavnom meste po piatich rokoch.

Diela z najnovšej tvorby Roberta Hromca, ktoré doposiaľ neboli verejne prezentované, si na vernisáž prišli pozrieť taliansky veľvyslanec na Slovensku Gabriele Meucci a veľvyslanec USA Adam Sterling. Odvážne expresívne práce vytvorené náročnou kombinovanou technikou, ktoré sú akousi časovou kapsulou odrážajúcou život v dnešnom svete, čo doručí nevyhnutné informácie o našej súčasnej realite budúcim generáciám, obdivoval aj švajčiarsky veľvyslanec v SR Alexander Wittwer. Okrem šiestich veľkorozmerných malieb na obzvlášť veľkom hliníkovom plechu s rozmermi 1 x 2 metre je súčasťou výstavy tiež osem obrazov na hliníkovom plechu polovičnej veľkosti.

Vystavované diela umelca, ktorý v roku 2011 vymenil klasické plátno za hliník, vysoko ocenilo šesť zahraničných kurátorov - Rick Kinsel z New Yorku, Giacomo Marco Valerio z Milána, Martina Campese z Benátok, Dorothea Jeger z Zürichu a Anton Divácký z Prahy. Do 72-stranovej publikácie o výstave prispel aj Ivan Jančár z Bratislavy. "Robert Hromec v tomto rozsiahlom cykle gestickými nepokojnými ťahmi štetca zobrazuje chaotický svet súčasnosti, ktorý dáva do kontrastu s citáciou len linkami zobrazených rúk symbolizujúcich harmóniu a pokoj, odvolávajúc sa na antické a neskôr aj renesančné hľadanie prepojenia telesného a duševného," uvádza Jančár v katalógu, ktorý pokrstili pre Hromcove obrazy príznačným materiálom - hliníkovou fóliou.

Hlavným kurátorom výstavy autora, ktorý je v Taliansku už niekoľko rokov považovaný za najúspešnejšieho predstaviteľa súčasného slovenského výtvarného umenia, je Giacomo Marco Valerio. "Jeho tvorba má univerzálny charakter. Väčšina z diel je z hliníka a ten reaguje na svetlo, hliník sa mení a odráža sa, dáva svetlo a je to obrovský zážitok. Umenie, ktoré tu vidíme je kreatívne práve aj zmenou, ktorú poskytuje - povyšuje ducha, robí človeka lepším, jeho dielo má hlboký duchovný zmysel," uviedol na vernisáži s tým, že maľby slovenského výtvarníka reprezentujú aj teóriu relativity Alberta Einsteina. "Bratislava môže byť hrdá, že má takéhoto skutočne výnimočného umelca, že má Roberta Hromca. Aj keď vystavoval u nás v Miláne, bol to veľký úspech," uzavrel.

Výstava potrvá do 11. marca.

Robert Hromec (1970) sa narodil v Žiline. V roku 1998 získal titul MFA so zameraním na maľbu na Hunter College v New Yorku a v roku 1995 titul BA so zameraním na grafiku na City College v New Yorku. Výtvarné umenie študoval aj na Pratt Institute. V akademickom roku 1997/1998 pôsobil na Hunter College ako asistent na katedre maľby. V rokoch 1992 - 1998 pracoval v newyorskom Metropolitnom múzeu umenia. V roku 2002 úspešne ukončil doktorandské štúdium na Katedre dizajnu Fakulty architektúry STU v Bratislave. Počas osemročného pobytu v New Yorku experimentoval s rôznymi výtvarnými technikami, výsledkom čoho je jeho jedinečný štýl - grafické maľby (print-painting). V jeho najnovších obrazoch na hliníkovom plechu hrá dôležitú úlohu optická ilúzia. Od roku 1990 sa zúčastnil na vyše 70 výstavách v USA, Kanade a Európe. V decembri 2013 vyšla vo vydavateľstve Cantor Art Press v New Yorku kniha Robert Hromec: New Mixed-Media Paintings on Aluminum Plate, ktorá je súčasťou knižníc najprestížnejších múzeí a galérií v USA. V máji 2015 začal spolupracovať s Area35 Art Gallery v Miláne. Žije a tvorí v Bratislave.