Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Nepálsku odyseu rockerky Nvotovej nakrútila česká dokumentaristka

Scenáristka a režisérka Vendula Bradáčová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenská Fulmaya už oslovila čitateľov na Slovensku rovnomennou knihou.

Bratislava 15. mája (TASR) - Slovenskú kinodistribúciu tento týždeň obohatí nový český film mapujúci nepálsku odyseu slovenskej speváčky a herečky Doroty Nvotovej.
Pod nový dokument Fulmaya, dievčatko s tenkými nohami, v ktorom je Dorota Nvotová hlavnou postavou príbehu spolu so svojím nepálskym alter egom, sa podpísala ako scenáristka a režisérka Vendula Bradáčová. Podnetom pre nakrútenie snímky bol pre debutujúcu dokumentaristku rozhovor so slovenskou rockerkou v istom českom časopise.

"Pochopila som, že tam je obrovský potenciál. Mám rada pavúky a ona je veľmi zvláštny človek, ona je taký pavúk pre mňa, je to veľmi nekonformná osobnosť a ja som tam ten film prosto videla," uviedla dnes v Bratislave na stretnutí s médiami česká filmárka, ktorú slovenská hudobníčka a herečka fascinuje. "Páčilo sa mi to, ako sa vyjadruje, veľmi svojsky, veľmi nekonformne. A to pozadie, tie kulisy toho Nepálu a ten presah detí, o ktoré sa ona stará. To si pýtalo film," doplnila Vendula Bradáčová.



Slovenská Fulmaya už oslovila čitateľov na Slovensku rovnomennou knihou. Tentoraz svoje chápanie života predstavuje vo filmovej podobe. Pohodlnú a pomerne úspešnú existenciu v Európe Dorota Nvotová vymenila za dlhú púť, na ktorej chcela nájsť sama seba. Cesta ju zaviedla až pod Himaláje. V jednom z najchudobnejších kútov sveta našla speváčka a herečka pohodu a pokoj. V Nepále vedie pomerne úspešnú cestovnú kanceláriu zameranú na vysokohorskú turistiku. Rovnako je súčasťou sveta detí na ulici. Diváci tak majú možnosť spoznať život sirotinca Happy Home, o ktorý sa rockerka stará. Zoznamujú sa tiež s ďalšou dôležitou postavou príbehu - trojročným dievčatkom nájdeným na ulici a pomenovaným po svojej záchrankyni - Fulmaya. Prostredníctvom nej môžeme sledovať zaujímavú paralelu dvoch dievčat s rovnakým menom z úplne odlišného sveta.

"Ten film je aj o tých deťoch, o inakosti života v Nepále," poznamenala debutujúca režisérka, ktorá si pred nakrúcaním filmu niekoľkokrát prečítala aj knihu Fulmaya. "Pre mňa to bol skvelý študijný materiál. Tá jej kniha bola pre mňa dar, tam som ju veľa študovala," prezradila Vendula Bradáčová, ktorá momentálne aj knižku Doroty Nvotovej prekladá zo slovenčiny do českého jazyka. Na českom knižnom trhu by sa Fulmaya mala objaviť na jeseň.

Bradáčová nakrúcala svoj prvý film, ktorý ponúka mnoho autentických situácií, odlišností vzdialeného sveta, ľudskej pravdivosti a hudby slovenskej muzikantky, v Nepále tri týždne. Divákov zavedie do hôr, do chrámu, do nepálskej rodiny Doroty Nvotovej, do ulíc Káthmandu, kde deti bez domova fetujú lepidlo, ukáže situáciu žobráčky, ktorej ochorie dieťa a Dorota ju sprevádza na vyšetrenie do nemocnice. Film má však aj svoju slovenskú časť. "To je dokumentaristov sen. Mne sa tam prihodil dramatický oblúk, ktorý som na začiatku nepoznala. Nevedela som, že sa niečo také prihodí," reagovala režisérka na odchod Doroty Nvotovej z Nepálu a nečakaný záver dokumentu. "Vedela som, že pokiaľ tú dotáčku neurobím, nepoviem, čo sa tam stalo, tak by to bol mŕtvy film a to ja robiť nechcem," dodala Bradáčová. Jej debutový dokument je nakrútený na fotoaparát. Za kamerou stál Tomáš Nováček, o hudbu sa postarala hlavná protagonistka dokumentu, film postrihal Adam Dvořák, za zvuk zodpovedal Jiří Klenka.

Nízkorozpočtový dokument Fulmaya, dievčatko s tenkými nohami vznikol v koprodukcii s Českou televíziou. Do slovenských kín snímku prináša od 16. mája Continental film.