Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

František Krištof Veselý okúzľoval svojím spevom aj šarmom

František Krištof Veselý Foto: TASR/Archív

František Krištof Veselý bol hviezda slovenskej operety, najväčší elegán slovenskej tanečnej hudby, nezabudnuteľná osobnosť so svojským šarmom a kúzlom, spevák, divadelný a filmový herec i režisér.

Bratislava 12. marca (TASR) - Herec, spevák a režisér, veľký elegán a bonviván František Krištof Veselý bol spoluzakladateľom slovenskej operety a divadla Nová scéna v Bratislave. Svojím osobitým interpretačným štýlom sa stal zakladateľom slovenskej tanečnej piesne. V utorok 13. marca uplynie 35 rokov od jeho úmrtia.

František Krištof Veselý bol hviezda slovenskej operety, najväčší elegán slovenskej tanečnej hudby, nezabudnuteľná osobnosť so svojským šarmom a kúzlom, spevák, divadelný a filmový herec i režisér.

Jeho neopakovateľnosť spočívala v ležérnosti, elegancii a ľahkosti pohybu, v tanečných kreáciách, ktoré operety vyžadovali.

Foto: TASR/Archív
Bol predvojnovým členom Slovenského národného divadla (SND) a neskôr spoluzakladateľom, šéfom a režisérom niekdajšej Hudobnej komédie Novej scény v Bratislave. Počas 35-ročnej úspešnej kariéry stvárnil 81 divadelných, 13 filmových postáv a sám režíroval 54 divadelných inscenácií. So životnou partnerkou a manželkou Gizkou, v mladosti chýrnou spevohernou umelkyňou, tvorili umelecký pár.

František Krištof Veselý sa narodil v Skalici 11. apríla 1903 a ako gymnazista odišiel v roku 1921 do Budapešti za matkou, ktorá sa druhýkrát vydala za továrnika Krištofa, od ktorého prevzal svoje umelecké meno. V hlavnom meste Maďarska študoval na gymnáziu a na hereckej škole. Ako herec pôsobil v Segedíne, Debrecíne, Rábe, Cegléde, ale aj v kráľovskom divadle v Budapešti, Miškovci a v Šoproni. Tak získal do svojej javiskovej reči neopakovateľný akcent, ktorého sa nezbavil ani na slovenských javiskách.

Od roku 1931 bol sólistom operetného súboru Slovenského národného divadla (SND), neskôr sa ujal i réžie. Veľmi úspešne spieval najmä v Dusíkových operetách Keď rozkvitne máj, Modrá ruža, Pod cudzou vlajkou, Turecký tabak, Osudný valčík, ale aj v iných.

Ako sólista operety SND hosťoval tiež v Čechách a v rokoch 1936-1941 vytvoril viacero úloh v českých filmoch. Od roku 1940 opäť pôsobil ako sólista a režisér operety v SND, neskôr na bratislavskej Novej scéne či v Prešove.

František Krištof Veselý sa taktiež stal zakladateľom a interpretom zlatej éry slovenskej tanečnej piesne. Jeho osobitý štýl spevu je dodnes typický pre predvojnovú éru slovenských šlágrov. Mnohé hudobné piesne z Dusíkových operiet sa vďaka interpretácii Veselého stali samostatnými šlágrami – napríklad Rodný môj kraj, Dedinka v údolí, S tebou pod Tatrami, Saigon, ty mesto krásnych žien a mnohé iné.

Po vojne, keď klasická opereta upadla do nemilosti a vykázali ju zo SND aj takmer z celého divadelného života, bol spoluzakladateľom bratislavskej Novej scény a päť rokov (1946-1951) šéfoval súboru, nazvanom Hudobná komédia Novej scény. Za jeho éry uviedli v tomto divadle 36 diel, v ktorých Veselý hral a zároveň ich režíroval.

Až do vysokého veku bol František Krištof Veselý jedinečným interpretom. Zomrel 13. marca 1977 v Bratislave. V roku 2003 mu posmrtne udelili cenu Aurel za celoživotný prínos do kultúry.

Skladby a melódie, ktoré preslávil František Krištof Veselý, sú v poslednom období opäť v pozornosti súčasných generácií vďaka Milanovi Lasicovi, ktorý ich s veľkým úspechom prespieval nanovo.