Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Francúzi pozývajú Slovákov na spoločnú oslavu dobytia Bastily

Ohňostroj nad Eiffelovou vežou osvetľuje nočnú oblohu nad Parížom počas osláv Dňa dobytia Bastily 14. júla Foto: TASR/AP

Podujatie sa uskutoční z iniciatívy veľvyslanca Francúzskej republiky na Slovensku Jeana-Marieho Bruna.

Bratislava 10. júla (TASR) - Francúzsky kankán, francúzske piesne, keltskú a bretónsku hudbu si môžu pozrieť a vypočuť obyvatelia i návštevníci hlavného mesta Slovenska vo štvrtok 12. júla v rámci podujatia "Oslávme spoločne dobytie Bastily!".

Uskutoční sa z iniciatívy veľvyslanca Francúzskej republiky na Slovensku Jeana-Marieho Bruna v spolupráci s Francúzsko-slovenskou obchodnou komorou, Francúzskym inštitútom v Bratislave, Magistrátom hlavného mesta SR a s podporou francúzskych ekonomických partnerov.

Podujatie "Oslávme spoločne dobytie Bastily!" sa koná v Bratislave druhýkrát a nadväzuje na prvý ročník z minulého roku.

Na Hlavnom námestí v Bratislave v čase od 15.30 h do 22.00 h vystúpia tanečné a hudobné súbory - slovenské, slovensko-české a prirodzene francúzske. Ako pre TASR potvrdil tlačový atašé Veľvyslanectva Francúzskej republiky na Slovensku Didier Rogasik, všetky francúzske súbory a interpreti sú už v Bratislave. S obyvateľmi Slovenska sa chcú podeliť o oslavu svojho štátneho sviatku, ktorý je znakom radosti, dobrej nálady a priateľstva, čo spája oba naše národy, uviedol Didier Rogasik.

Podobne ako vlani aj v tomto roku sa Francúzsko popri hudbe a piesni sprítomní na Hlavnom námestí stánkami, v ktorých Slováci i návštevníci Bratislavy budú môcť spoznávať významnú krajinu Európskej únie, Francúzsko, v jeho pestrosti cez hospodárstvo, turistický ruch, možnosti vzdelávania i gastronómiu.

Francúzsky štátny sviatok Deň dobytia Bastily pripadá na 14. júla a je pripomienkou dobytia pevnosti a väzenia Bastily zo14. júla 1789. Pád väzenia znamenal začiatok francúzskej revolúcie.