Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

VIDEO: Rómske deti zachytávali svoj svet na fotografie

Na snímke deti zo ZŠ v Muránskej Dlhej Lúke v okrese Revúca si prezerajú fotografie, ktoré vznikli počas projektu Fotoroma dňa 5. decembra 2016. Foto: TASR/Branislav Caban

Hlavným výstupom projektu sú výstavy vzniknutých fotografií. Prvá sa konala na Smolenickom zámku, druhá aktuálne prebieha v Muránskej Dlhej Lúke a posledná bude v Jelšave.

Muránska Dlhá Lúka 5. decembra (TASR) – Podpora kultúrnej rozmanitosti a medzikultúrneho dialógu medzi majoritou a zástupcami sociálne vylúčených rómskych komunít je cieľom projektu Fotoroma, na ktorom sa od marca do decembra tohto roka zúčastnilo 25 mladých ľudí z Jelšavy a osady Rúbanka pri Muránskej Dlhej Lúke v okrese Revúca.

Hlavnou časťou projektu boli dva trojdňové workshopy. "Odborníci a študenti z Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave počas nich učili deti z Rúbanky a Jelšavy fotografovať profesionálnymi fotoaparátmi. Naučili sa tak cez objektív pozerať na okolie inak a odovzdávajú svedectvo o tom, aký je ich život a svet," priblížila predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Rúbanka Monika Podolinská s tým, že podstatou Fotoromy je zachovanie kultúrneho dedičstva Rómov.



Hlavným výstupom projektu sú výstavy vzniknutých fotografií. Prvá sa konala na Smolenickom zámku, druhá aktuálne prebieha v Muránskej Dlhej Lúke a posledná bude v Jelšave. "Výstava pozostáva z 20 najlepších fotografií, ktoré prešli prísnym výberom odborníkov. Celkovo však počas projektu vznikli tisíce fotografií," konkretizovala predsedníčka OZ s tým, že tie isté snímky, ale vo väčšom formáte, sú vďaka partnerovi Fotoromy, inštitúcii Kulturbyraet Mesén AS, vystavené aj v nórskom Osle.

Ďalšími výstupomprojektu je 11-minútový dokument o priebehu Fotoromy a pripravovaná kniha. "Bude to vlastne štvorjazyčný almanach v slovenčine, rómčine, nórčine a angličtine. Budú v ňom texty o Rómoch, o inštitúciách, ktoré sa zapojili do projektu a tiež informácie o deťoch, ktoré sa na ňom zúčastnili," dodala Podolinská s tým, že v knihe budú aj ďalšie fotografie, ktoré neboli vybrané na výstavu.

Projekt Fotoroma – zvyšovanie povedomia o kultúrnej rozmanitosti Rómov a budovanie interkultúrneho dialógu prostredníctvom fotografie bol podporený grantmi z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru. Spolufinancovaný bol zo štátneho rozpočtu SR. Konečným prijímateľom bola UCM, partnermi boli OZ Rúbanka a Kulturbyraet Mesén AS.