Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Fotonadšenci sa zišli v Trnave pod holým nebom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

FoTTofest si získal za krátky čas trvania ohlas medzi fotografmi, o čom svedčí aj dnešná účasť nielen Trnavčanov, ale i fotografov z Bratislavy, Piešťan, Galanty, Žiliny či Gbelov.

Trnava 8. júna (TASR) - Fotografie rôznych žánrov, od dokumentu cez krajinky až po zátišia a akty, dnes vystavujú v Trnave na súťažnej prehliadke FoTTofest nadšenci fotografie. Miestny Fotoklub Iris vyhlásil pre 4. ročník podujatia pod holým nebom päť súťažných kategórií – Krajina a architektúra, Portrét a akt, Reportáž a dokument, Makro a Trnava, a to pri príležitosti osláv 775. výročia udelenia slobodných kráľovských výsad mestu.

Parková výstava FoTTofest umožňuje účasť každému záujemcovi. Stačí, ak príde so svojimi fotografiami do areálu Mestského amfiteátra a na natiahnuté siete medzi vysokými stromami pripne vlastné práce. Návštevníci potom prilepia k podľa nich najkrajšej samolepku, ktorú dostanú pri vchode. „V tomto roku sme pozmenili štatút súťaže,“ povedal pre TASR podpredseda Iris Jiří Svoboda. O hlavných víťazoch nerozhoduje najvyšší počet získaných diváckych bodov, ale odborná porota. „Zdalo sa nám, že v uplynulých rokoch niektorí získali ocenenie nie práve za to najlepšie, čo na výstave bolo,“ dodal Dvořák. Ale divácka anketa na FoTTofeste zostala.

FoTTofest si získal za krátky čas trvania ohlas medzi fotografmi, o čom svedčí aj dnešná účasť nielen Trnavčanov, ale i fotografov z Bratislavy, Piešťan, Galanty, Žiliny či Gbelov. Medzi nimi je aj Ernest Kopon z Vrbového, ktorý je členom piešťanského fotoklubu. „Moje deti sa v rovnakom čase zúčastňujú v Trnave na festivale Lumen, tak ja som sa rozhodol pre FoTTofest, a to vôbec prvýkrát. Podujatie sa mi páči, dôležité je, aby malo divácku odozvu,“ dodal Kopon pre TASR.

Fotoklubu IRIS vznikol pre piatimi rokmi na základoch Trnavského fotoklubu, ktorý fungoval niekoľko desaťročí. Úzko spolupracuje s mestom Trnava, jeho poslaním je zvyšovať teoretickú, technickú a tvorivú úroveň svojich členov, vytvárať podmienky pre ich činnosť v oblasti fotografie a kultúry a napomáhať rozvoju záujmovej činnosti detí, mládeže a občanov v oblasti fotografie.