Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel slávny fotograf Marilyn Monroe, Coco Chanel či Pabla Picassa

Marilyn Monroe Foto: Willy Rizzo

V portfóliu Willyho Rizza boli tiež Salvador Dalí, Brigitte Bardot, Maria Callas, Jack Nicholson a ďalší.

Paríž 26. februára (TASR) - Slávny fotograf Willy Rizzo, známy ako portrétista hviezd, zomrel vo veku 84 rokov.

Rodák z juhotalianskeho Neapola, ktorý sa preslávil v Paríži, skonal v pondelok v jednej z nemocníc francúzskej metropoly, informovala dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na štúdio zosnulého.

Umelec po roky pracoval pre najslávnejšie fotoagentúry a pre magazíny ako Paris Match alebo Life, pre ktoré zvečnil celý rad celebrít z oblasti filmu, divadla, hudby, výtvarného umenia, ale aj módy a politiky.

Boli medzi nimi napríklad Marilyn Monroe, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Brigitte Bardot, Marlene Dietrich, Gene Kelly, Maria Callas, Monica Vitti, Jane Fonda, Jack Nicholson, Isabelle Huppert, Coco Chanel alebo Winston Churchill, ktorého prvú farebnú fotografiu pripravil práve Rizzo.

Ešte skôr, ako sa začal Rizzo špecializovať na portréty slávnych osobností, pôsobil ako fotoreportér v rôznych končinách sveta, nechýbal napríklad ani na norimberskom procese s pohlavármi Tretej ríše.

V neskoršej fáze života zasa našiel zaľúbenie v príprave vlastnej kolekcie nábytku. Svoju prvú galériu fotografií a nábytku otvoril v Paríži v roku 2009.