Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Vo veku 72 rokov zomrel folkový spevák a gitarista Richie Havens

Na archívnej snímke z decembra 1975 sú zľava Roger McGuinn, Joni Mitchellová, Richie Havens, Joan Baezová a Bob Dylan počas koncertu na turné, ktoré viedol Bob Dylan. Foto: TASR/AP Photo

Havens po prvýkrát upútal svetovú pozornosť v roku 1969 na legendárnom hudobnom festivale Woodstock, ktorý svojím vystúpením otváral.

Washington 23. apríla (TASR) - Vo veku 72 rokov zomrel v pondelok americký folkový spevák a gitarista Richie Havens. Ako dnes informovala agentúra DPA s odvolaním sa na umelcovu rodinu, príčinou jeho smrti bol infarkt.

Havens po prvýkrát upútal svetovú pozornosť v roku 1969 na legendárnom hudobnom festivale Woodstock, ktorý svojím vystúpením otváral. Piesňami ako Freedom, High Flying Bird či I Can't Make It Anymore zaujal tamojšie publikum takmer na tri hodiny, nakoľko ostatní účinkujúci so svojím príchodom na festival meškali.

Odvtedy sa černošský hudobník tešil priazni miliónov priaznivcov. Jeho úpravy skladieb Here Comes the Sun a Eleanor Rigby z repertoáru skupiny The Beatles dobyli popredné miesta hudobných rebríčkov. Vplyvný hudobník počas svojej takmer 50-ročnej aktívnej kariéry vydal vyše 20 štúdiových albumov, z ktorých posledný, s názvom Nobody Left to Crown, vyšiel v roku 2008.

Havens pochádzal z newyorského Brooklynu, kde v 60. rokoch minulého storočia vstúpil na folkovú scénu. Bol držiteľom viacerých hudobných aj spoločenských ocenení. V roku 1993 hral na prvej inauguračnej slávnosti amerického prezidenta Billa Clintona. Havens zomrel v meste Jersey City.