Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Folklore to Jazz

Foto: Radovan Tariška

Ďalší úspešný projekt vynikajúceho slovenského saxafonistu Radovana Tarišku. Hlavní účinkujúci?

Bratislava 1. marca (TASR-OTS) - Radovan Tariška pochádza z hudobníckej rodiny. K hudbe ho priviedol ako 5-ročného jeho starý otec, ktorý bol tiež klarinetista a saxofonista. Vyštudoval Konzervatórium v Žiline odbor klasický saxofón. Po ukončení štúdia sa etabloval medzi hudobnícku elitu vo veľmi krátkom čase. Spolupracoval na projektoch: Juraj Bartoš & Radovan Tariška - Hot House (BJD 2001,CD Live 2003,CD Live Jazz na Hrade 2009, Gabo Jonáš Quartet (CD Live 2002), Miki Škuta Club (BJD 2002,CD Identity 2002), Matúš Jakabčic Quartet... a viac než 40 albumoch rôznych hudobných žánrov. V r. 2002 bol hosťom európskeho projektu talianskeho pianistu Roberta Magrisa-Europlane Orchestra, ktorý bol zložený z popredných hudobníkov rôznych štátov EÚ (CD Europlane Orchestra Live feat. Philippe Catherine). Od roku 2001 je stálym členom Gustav Brom Big Band. Ako 23 ročný získal cenu Ladislava Martoníka, ako jazzman roka 2002. S Ondrejom Krajňákom vydal CD Elements, ktoré ziskalo nomináciu na hudobnú cenu Aurel ako jazzový album roka. Radovan Tariška spolupracoval s hudobníkmi z celého sveta: James Morrison, George Mraz, Oliver Kent, Harry Sokal, Jarek Smietana, Piotr Baron, Janus Muniak, Roy Hargrove, Esstiet Okkon Essiet, E.J. Strickland, Marcus Strickland, Donald Edwards, Keyon Harrold, Joan Faulkner, Kornel Fekete Kovacs, Gabor Winand, Jeff Ballard a ďalší...

piano
Foto: Benito Gonzalez
Benito Gonzalez (1975, Maracaibo, Venezuela)
Piano
Venezuelský klavirista, skladateľ. Ovládol Ameriku vo veľmi skorom veku, a to vďaka jeho debutovému albumu “Starling Point” a tiez víťazstvu v prestížnej súťaži “Great American Jazz Piano Competition” v roku 2005.
Benito Gonzáles je jedným z najlepších svetových jazzových umelcov. Žije v New Yorku, spolupracuje so saxofonistom a jazzovou hviezdou Kenny Garretom, držiteľom ceny Grammy. Taktiež zdielaľ pódium s hviezdami ako Curtis Fuller, Roy Hargrove, Rene McLean a mnoho dalších. V roku 2011 vydal svoj druhý album s názvom “Circles", ktorý získal veľmi pozitívnu kritiku a ocenenie. Jeho album patrí do prvej top desiatky albumov vo Washingtone DC, v New Yorku a Detrite v roku 2010.
Benito Gonzáles prináša do tejto neobvyklej formácie vkus a eleganciu, bravúrnu klavírnu techniku a
atraktívnu a skvelú jazz session.
www.benitogonzalez.com; www.myspace.com/benitogonzalez

double bass
Foto: Essiet Okon Essiet
Essiet Okon Essiet (USA)
Double bass
Essiet je jedným z najlepších kontrabasistov žijúcich v New Yorku. Svoju hudobnú kariéru budoval aj ako člen hudobnej formácie Horizon saxofonistu Bobbyho Watsona. Narodil sa v Omahe, v Nebraske, kde sa jeho rodičia prisťahovali z Nigérie. Jeho rodina sa však usadlila až v Portlande - Oregon , kde ako 14 ročný začal študovať jazz. Veľký prelom v jeho kariére nastal v 1982, a to zoznámením a spoluprácou s Famoudou Don Moye, perkusionistom, žijúcim v Chicagu, ktorý založil významné hudobné formácie ako: “The Art Ensemble of Chicago” a “The Leareds” V rokoch 1982 až 1986 Essiet spolupracoval s Ibrahimom a spolu absolvovali turné po Európe a Štátoch.
Essiet spolupracoval s hudobnými velikánmi ako Benny Golson, Johnny Griffin, James Moody, Freddie Hubbard, Bobby Hutcherson, Cedar Walton,Ralph Peterson.
V r. 1997 sa stal členom Blue Note Allstar spolu s Gregom Osby, Javon Jackson, Tim Hagens, Kevin Hays, a Bill Stewart. Nasledovalo turné v USA, v Európe a v Japonska. V r. 2000 až 2002 absolvoval tour s kapelou Danila Pereza - Motherland project - v USA, Európe a Strednej Amerike. Momentálne je Essiet lidrom svojej hudobnej skupiny “IBO” nazvaný po Africkom kmeni. Je to Nigérsky projekt, ktorý spája jazzové harmónie so západoafrickými rytmami.

David Hodek
Foto: © Patrik Španko, www.skjazz.sk
David Hodek (1997, Komárno, Slovensko)
Bicie
David je fenomenálne dieťa, ktoré sa objavilo na jazzovej scéne! Bicie, nástroje, perkusie ho zaujali už
v troch rokoch. Na prvých koncertoch účinkoval ako štvorročný. Jeho jedinečný talent vyzdvihol aj
Jávori Vilmos, professor na konzervatóriu, kde David začal študovať ako päťročný. Ako člen mnohých
hudobných formácii účinkoval s vynikajúcimi hudobníkmi medzinárodnej hudobnej scény ako: Radovan Tariška, Juraj Bartoš, Benito Gonzales, Benjamin Casey, Corcoran Holt, Corey Wilkes, Stephan Wood, Harry Sokal…
V roku 2009 David vydal svoj prvý debutový album “The First”. Vo veku 12 rokov bol ocenený prestížnou cenou Talent roka 2009 od Rakúskej hudobnej inštitúcie, ktorá odovzdala len 3 ceny počas celej 15-ročnej existencie. Davidov talent, kreativita a vynikajúca schopnosť improvizácie predurčuje jeho úspešnú a skvelú kariéru!
Radovan Tariška spolupracuje s Davidom od jeho 6-tich rokov. Ich spolupráca taktiež napomáha
k napredovaniu jeho umeleckej kariére.
www.davidhodek.net

Zaujímavá a exkluzívna fúzia dvoch hudobných žánrov: slovenského folklóru s americkým jazzom. V projekte zaznejú tie najznámejšie slovenské ľudové piesne z rôznych regiónov Slovenska, ktoré sú aranžérsky obohatené o harmóniu a jazzový rytmus, až štylizáciou latino hudby, pričom však zostáva pôvodná melodika a charakter piesní zachovaný.
Projekt Folklore to Jazz