Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Filmový festival inakosti mieri do Bytče, Bratislavy a Trenčína

Tým, že sa festival s gej a lesbickou tematikou premiestnil do regiónov, v ktorých doteraz nepôsobil, má špeciálnu dramaturgiu.

Bratislava 14. marca (TASR) - Filmový festival inakosti (FFi) sa v piatok 16. marca presunie do filmového klubu v Bytči. Filmy o neheterosexuálnych ľuďoch premietne v marci aj v ďalších slovenských mestách.

Tým, že sa festival s gej a lesbickou tematikou premiestnil do regiónov, v ktorých doteraz nepôsobil, má špeciálnu dramaturgiu. Vo FK Bytča ponúkne tri filmy. Ako prvý premietnu organizátori oceňovaný nemecký film Coming Out (1989) režiséra Heinera Carowa, ktorý rozpráva príbeh učiteľa objavujúceho svoju sexuálnu a citovú orientáciu.

Nasledovať bude dielo švédskeho filmára Lukasa Moodyssona Láska je láska (1999), ktoré prináša lovestory dvoch lesieb v malomestskom prostredí. Program v Bytči uzavrie Dráma Tri (2010) režiséra Toma Tykwera o nevšednom partnerskom trojuholníku.

"FFi v Bytči preberá na seba nielen úlohu kultúrnej udalosti pre menšinu, ale aj kultúrneho podujatia pre širšie publikum," povedal Peter Gärtner. Dramaturg FK Bytča dúfa, že si do kina nájdu cestu nielen ľudia, ktorým je festival primárne určený. "Ale aj ich kamaráti a blízki, a hlavne diváci, ktorých povedomie o LGBT tematike zamrzlo v praveku a dozvedia sa tak niečo reálne o súčasnom živote sexuálnych menšín," doplnil.

Ako potvrdila pre TASR riaditeľka festivalu Zita Hosszúová, putovné projekcie by mali plniť aj edukačnú úlohu: "Našim cieľom je v jednotlivých regiónoch, je to dané aj plagátom, ktorý je možno trošku odvážny, ale zviditeľniť to, že homosexuáli žijú úplne všade na Slovensku a na celom svete. Ide nám o to, aby sme aj v tých menších mestách rozprúdili debatu a otvorili tému, že by ich spoločnosť mala akceptovať."

Marcové ozveny FFi budú ďalej pokračovať projekciami 21. a 21. marca v bratislavskom Kine Lumiére. Trenčianske ArtKino Metro bude festival hostiť 23. a 24. marca. Do Banskej Bystrice sa dostanú snímky o teplej menšine 29. marca, program v kultúrnom centre Záhrada potrvá do 31. marca. Detailný program putovnej prehliadky je zverejnený na www.ffi.sk.