Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival FIFFBA 2012 oživí centrum Bratislavy

Program 14. ročníka festivalu tvorí šesť programových sekcií. Predpremiéry prinesú divákom možnosť pozrieť si v predstihu snímky, ktoré ešte len mieria do slovenskej distribúcie.

Bratislava 15. marca (TASR) - V apríli opäť oživí Bratislavu Medzinárodný festival frankofónneho filmu FIFFBA 2012.

Divákom premietne od 12. do 15. apríla v kinách Mladosť a Lumiére kolekciu najnovších dlhometrážnych aj krátkych filmov nielen z frankofónneho teritória. TASR informovala PR manažérka festivalu Veronika Čechová.

Program 14. ročníka festivalu tvorí šesť programových sekcií. Predpremiéry prinesú divákom možnosť pozrieť si v predstihu snímky, ktoré ešte len mieria do slovenskej distribúcie. Tento rok to bude okrem iných kriminálna dráma Polisse (r. Maiwenn Le Bosco) či milostný príbeh A vojna je tu (La Guerre este décklarée) režisérky Valérie Donzelli.

Sekciu Krém de la Krém tvoria filmy ocenené na svetových festivaloch. Tento rok sa do nej dostala izraelská snímka Footnote (r. Joseph Cedar) a kriminálna dráma Býčia šija (Rundskop) režiséra Michaela R. Roskama. Film o hrdinovi závislom od testosterónových injekcií už stihol získať nomináciu na Oscara.

V sekcii Nuvé! festival predstaví filmy, ktoré sa vymykajú hlavnému prúdu v kinematografii. Tento rok v nej uvedú napríklad neobvyklú snímku Donoma (r. Djinn Carrérand) či drámu Corpo celeste (r. Alice Rohrwacher) spájajúcu život trinásťročného dievčaťa s katolíckou cirkvou.

Festival predstaví aj dokumenty a krátke filmy. "FIFFBA opäť nezabudla ani na slovenskú kinematografiu, ktorá dostane priestor v sekcii Všetko čo mám rád," dodala.

Jednou zo sprievodných akcií festivalu bude diskusia o budúcnosti artovej distribúcie, ktorú pripravuje časopis Kinečko. Uskutoční sa 13. apríla v Kultúrnom centre Dunaj. Fanúšikovia nočných projekcií sa môžu tešiť aj na tradičnú Filmovú noc, udeje sa v sobotu 14. apríla v kine Lumiére.

Medzinárodný festival frankofónneho filmu organizuje nezisková organizácia FIFFBA v spolupráci s Francúzskym inštitútom v Bratislave a francúzskym veľvyslanectvom.